Uoči sastanka lidera
0

Dodik: Ne odstupamo od četiri ministarska mjesta

SRNA
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da dogovor političkih lidera u Sarajevu 28. decembra može biti postignut ako RS dobije ono što joj Ustavom pripada - četiri ministarska mjesta, u okviru kojih mjesto ministra inostranih poslova.

Dodik je rekao da će otići na sastanak u Sarajevo iako atmosfera koju je napravila Islamska vjerska zajednica raznim etiketiranjima ne doprinosi normalnoj političkoj atmosferi u BiH. On je istakao da ni on niti lider SDS-a Mladen Bosić nemaju prava na to da daju ili oskrnave ono što Ustavom pripada RS-u, a to znači četiri ministarska mjesta.

"Ako to može, mi ćemo napraviti dogovor, a ako ne, mi sigurno nećemo prekršiti Ustav, odnosno Zakon o Vijeću ministara koji je neko nametnuo, jer taj zakon nije postojao ranije. U njemu piše da dvije trećine ministara mora da bude iz Federacije, ostalo iz RS-a, znači šest iz Federacije, a četiri iz Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.  

On je naglasio da nema nijednog razloga da RS ustupi jedno mjesto, što mora svima da bude jasno. "Ranije je to moglo da se objasni činjenicom da je iz RS-a bilo političkih predstavnika Bošnjaka u parlamentu, koji su u suštini radili protiv Republike Srpske sve vrijeme. Danas nema nijednog poslanika Bošnjaka iz RS i tamo su svi Srbi. Nema nijednog razloga da mi damo to jedno mjesto i to mora svima da bude jasno. Razne spekulacije da smo prihvatili tri mjesta nisu tačne, jer se radilo o nekim modalitetima, a za to se moraju dati debele koncesije", istakao je Dodik. 

On je dodao da predstavnici RS-a na traže ništa izvan sistema, ali da ne žele dati ono što ne moraju. Predsjednik SDA Sulejman Tihić zakazao je za srijedu, 28. decembar, u Sarajevu novi sastanak lidera šest stranaka. Tihić je rekao da je unazad nekoliko dana obavljeno niz bilateralnih susreta i razgovora između šest lidera političkih stranaka i da smatra da postoji osnova da bude zakazan novi sastanak.