BiH
6

Dodik: Ne dobijam izbore na osnovu stalnih svađa sa Sarajevom

Klix.ba
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući u Dnevniku TV1 je kazao da ne dobija izbore na osnovu stalnih svađa sa Sarajevom te da RS ne može smetati Federaciji Bosne i Hercegovine u razvojnim projektima.

Dodik je izjavio da zajednički nivo služi za manifestiranje činjenice da niko nikome ne smeta.

"Hoću da znam za ono što se dogovorimo da će biti realizirano, a ne da će za dva dana zato što je neko od stranaca rekao da to ne može, to biti prekršeno. Imamo mi dovoljno pameti da se vodi država. Mislim da princip u BiH mora biti da niko nikome ne smeta. Mislim da su svađe na relaciji Sarajevo - Banja Luka u prethodnom periodu bile nepotrebne, a mi smo sve primjedbe na apelaciju i odluku Ustavnog suda BiH eć rekli. U pretpostavci smo već imali odluke Narodne skupštine koje su ukazivale na sve ono što smo mi učinili kasnije. Međutim Ustavni sud je to sve ignorirao i mi vjerujemo da to nije bilo objektivno", navodeo je Dodik i dodao kako se mora razumjeti da se 9. januar ne može izgubiti.

Predsjednik RS-a je napomenuo kako je priča o referendumu u RS-u mogla proći bez politizacije, ali da bi pojedinci rekli kako Dodik opet ima nešto s tim.

"Ja se bavim svojim poslom, ja sam predsjednik i političar i kada mi se ukaže prilika - jačam svoju političku poziciju. Šta, to nije legitimno i fer? - naravno da jeste", rekao je Dodik.

Nakon što je do Ustavnog suda BiH došla apelacija u vezi s obilježavanjem Prvog marta kao Dana nezavisnosti BiH, Dodik je izjavio kako očekujem da će to ukinut Ustavni sud BiH po istom obrazloženju po kojem je ukinuo odluku o 9. januaru, iako vjeruje da će ova pravna institucija ponovo pokazati svoju političku, a ne pravnu dimenziju.

Na pitanje šta mu je atraktivnije biti član Predsjedništva ili Vijeća ministara BiH, Dodik je kazao da bi najradije bio poslovan čovjek u normalnoj zemlji, a da su sve ostalo stalne borbe.

"Napravili smo psihološku promjenu. Očekivalo se da SNSD pada i nije bilo očekivati da se vratimo ali smo uspjeli na lokalnim izborima. Naša ja ambicija popraviti rezultat i zašto ne bismo dobili još više. Ja sam čovjek koji će prihvatiti svaku odgovornost gdje osjetim da mogu nešto uraditi", zaključio je predsjednik RS-a.