Ashdowna nazvao penzionerčinom
0

Dodik: "Ne bojim se sankcija i neću ih prihvatiti"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se ne boji “nikakvih sankcija”, nakon što je najava održavanja referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH negativno ocijenjena, ističući da “neće prihvatiti nijednu” sankciju koju bi neko mogao izreći.

“Primjećujem da neki domaći krugovi pokušavaju da ‘istjeraju’ međunarodnu zajednicu da nešto učini. Nijednu sankciju neću prihvatiti ako je izrekne bilo ko. I idemo dalje”, ustvrdio je Dodik, navodeći da je to rekao i prije pet godina.

Komentirajući izjavu bivšeg međunarodnog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, koji je, kako prenose neki mediji, rekao da, ukoliko stvari u BiH budu išle sadašnjim tokom, ne isključuje ni upotrebu vojne sile, Dodik je ponovio niz optužbi na račun bivšeg visokog predstavnika, nazvaviši ga “jednim običnim penzionerčinom”.

“Ashdown je jedan obični penzionerčina, koja koristi oko dva miliona koje je ovdje, po našem proračunu, zaradio, a tu još treba dodati i onu špekulaciju o prodaji njegove kuće…”, naveo je, između ostalog, entitetski predsjednik i naveo da bi “Ashdownu bilo najbolje da zašuti, jer je u BiH samo otvorio, a nije zatvorio nijedan problem”.

BiH bi bila, kaže, stabilnija da nije bilo Paddyja Ashdowna.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci današnju presudu Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču doveo u kontekst presuda koje u BiH izriče državni sud.

“Haški tribunal za počinjena djela nad Srbima izrekne kaznu od 24 godine Anti Gotovini, a praksa Suda BiH je da za manje učešće u zločinu, ako se uopšte može to gradirati, izriče daleko veće kazne”, ustvrdio je on.

Naveo je da su svi oni koji su bili stradalnici u Hrvatskoj nakon ove presude doživjeli i sudsku satisfakciju, a da presuda Gotovini govori o karakteru rata koji je vođen u Hrvatskoj.

“Činjenica je da je osuđen Gotovina koji je bio veoma blizak tadašnjem političkom i vojnom rukovodstvu Hrvatske, što govori o tome da se skida stereotip da su samo Srbi vodili organizovani rat, a ostali to radili pojedinačno i samo u nekim prilikama”, rekao je entitetski predsjednik.