BiH
0

Dodik nastavlja posjetu Izraelu, razgovarao sa Peresom

Sarajevo-x.com
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavlja danas zvaničnu posjetu Izraelu.

Milorad Dodik i predsjednik Izraela Shimon Peres ocijenili su tokom jučerašnjeg razgovora da su odnosi RS i Izraela odlični.

   Dodik je informisao predsjednika Izraela sa situacijom u BiH i regionu i stavovima predstavnika RS o svim aktuelnim pitanjima.

   On je ponovio da je Republika Srpska čvrsto opredijeljena za Dejtonski mirovni sporazum i da podržava evropski put BiH, koji neće ugroziti njenu autonomiju.

   Peres je pokazao interes za prilike u BiH i funkcionisanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

   Sagovornici su razmotrili načine dodatnog unapređenja saradnje u svim oblastima, naročito u privredi i kulturi.

   Dodik je upoznao izraelskog predsjednika i o izgradnji Spomen-područja Donja Gradina i namjerama za jačanje saradnje sa Muzejom holokausta "Jad Vašem".
   Predsjednik Republike Srpske, tokom posjete Izraelu, razgovarao je i sa ministrom inostranih poslova Izraela Avigdorom Libermanom o svim aktuelnim pitanjima od obostranog interesa.

   Dodik je razgovarao sa patrijarhom jerusalemskim Teofilom Trećim, a tokom susreta istaknuta je potreba jačanja duhovog identiteta pravoslavnih hrišćana, u korist mira i tolerancije, naročito među mladim ljudima.

   On je posjetio je Muzej holokausta "Jad Vašem", ustanovu i muzej koja se bavi istraživanjem i komemoracijom holokausta. Dodik je položio vijence u "Hali sjećanja" na spomen-obilježje žrtvama holokausta i na spomenik žrtvama logora u Jasenovcu.

   Predsjednika RS primio je i predsjedavajući muzeja Avner Šalev, sa kojim je dogovorena saradnja u oblasti obrazovanja o holokaustu, kroz seminare i obuku, u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

   Dogovorena je i razmjena materijala i savjetovanja o uređenju Spomen-područja "Donja Gradina" i zadužene osobe koje će voditi ove aktivnosti.

   U delegaciji Republike Srpske je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.
   Ovo je druga Dodikova posjeta Izraelu. U vrijeme prve posjete, u augustu 2010. godine, Dodik je bio premijer Republike Srpske.