BiH
0

Dodik napustio sastanak u Pragu: Ostavili su nas da čekamo po hodnicima

Piše: N. J.
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik napustio je sastanak sedam vodećih stranaka u BiH u Pragu na kojem se pokušava postići dogovor o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

Milorad Dodik je novinarima kazao da on napušta sastanak jer je situacija u vezi sa ovom odlukom jasna kada je riječ o RS-u te da je ostalo da se usaglase partneri u Federaciji BiH.

"Ostavljeni smo da satima sjedimo po hodnicima dok lideri stranaka iz Federacije pokušavaju odvojeno postići neki dogovor. Mislim da je to nekorektno i zato napuštam ovaj sastanak, jer je RS dala svoj stav u vezi sa ovim pitanjem, na način da se ukine diskriminirajuća odredba prema onima koji nisu dio konstitutivnih naroda u BiH. Kada se federalni partneri usaglase, neka nas pozovu i riješit ćemo to pitanje", kazao je Dodik za TV 1.

On je dodao kako se sada pokušava uraditi nešto više od onoga što nalaže odluka Suda u Strazburu.

"Odluka je jasna, a to je da treba ukinuti diskriminirajuće odredbe kako bi i drugi, koji nisu iz reda konstitutivnih naroda, mogli biti birani. Ovo što se sada pokušava ugraditi kategorija Ostalih u Ustav je suvišno. Zašto Ostali, ko su Ostali? Ne piše nigdje da moraju biti sigurno izabrani. Samo je rečeno da imaju šansu da budu izabrani. Tu šansu im treba dati, ali ne i ustavnu garanciju da budu dio organa vlasti", rekao je Dodik.

Istakao je da će u Pragu ostati do sutra ujutro, iako ne vjeruje da će partneri iz Federacije BiH, uspjeti večeras doći do rješenja. Spreman je doći na potpis nakon dogovora, ali ne vjeruje da će njegove kolege postići dogovor.

"Nije fer da nas zatvore osam sati bez ikakve produkcije, bez ikakvih dogovora i rješenja. Ne pada mi na pamet da mi neko donosi u četiri sata ujutro da nešto bunovan potpišem. Ne pada mi na pamet da tako radim“, rekao je Dodik, naglasivši da on može raditi u okviru radnog vremena.

Podsjetimo, u plenarnom dijelu skupa nije postignut dogovor o medelu za izbor u Dom naroda i nakon toga su počeli bilateralni sastanci.

U razgovorima u Pragu učestvuju i komesar za proširenje EU Štefan Fuele, ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, kao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Stranke iz Federacije BiH vodile su proteklih mjeseci razgovore uz pomoć eksperata Evropske komisije, kako bi se dogovorile o modelu izbora za Predsjedništvo BiH koji bi se primijenio u FBiH, ali dogovor nije postignut.

Stranački lideri su u oktobru na sastanku u Briselu potpisali principe za provođenje odluke "Sejdić-Finci" u kojima je, između ostalog, navedeno da će tri člana Predsjedništva BiH biti birana direktnim izborom, gdje će dva člana biti birana iz FBiH, a jedan iz Republike Srpske.