Uoči sastanka lidera šestorke
0

Dodik: Na sastanku treba dogovoriti "evropski paket"

SRNA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da na sutrašnjem sastanku lidera šest političkih partija treba konačno postići dogovor o zakonima o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći, te načinu provođenja odluke Suda iz Strazbura u predmetu "Sejdić-Finci".

Dodik je, gostujući u programu BHT-a, ocijenio da su dogovor o provođenju odluke u predmetu "Sejdić-Finci" kočili maksimalistički zahtjevi za masovnim ustavnim promjenama koji su dolazili iz Federacije BiH.

Lider SNSD-a uoči sutrašnjeg sastanka lidera najjačih stranka nije izrazio ni optimizam niti pesimizam o mogućnosti dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH, istakavši da su za predstavnike Srpske i dalje prihvatljivi isključivo principi pariteta, uz puno poštovanje Ustava i Zakona o Savjetu ministara BiH.

Dodik je ponovio da su dosadašnji dogovor o Savjetu ministara BiH onemogućavale konceptualne razlike među političkim liderima koje uvode nove odnose u BiH, a ne "raspodjela fotelja", te ocijenio neprihvatljivim namjere stranaka kao što je SDP, da u ime drugih političkih partija kojima to prava pripada, biraju predstavnike konstitutivnih naroda.

Posljednje istupe poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića upućene prema njemu lično, Dodik smatra potezima koji su u funkciji pridobijanja podrške, u trenutku kada je neizvjesno da li će Cerić i dalje ostati na tom položaju. On je konstatovao da Cerić ne može određivati političarima pravila, ali da bi, "možda, bio dobar politički partner, jer je jasan i zna se šta misli".

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti istupanja Republike Srpske  iz BiH Dodik je rekao da neće biti secesije, ali da će se BiH raspasti, jer ne postoji bazični konsenzus o mnogim važnim pitanjima. On je ocijenio da život BiH produžava međunarodna zajednica koja joj daje infuziju, pokušavajući da opravda mnoge ranije odluke. 

Dodik je istakao da predstavnici sva tri konstitutivna naroda treba da razgovaraju o tome kako vide BiH i šta je za njih prihvatljivo, a da nije dobro tražiti kod stranaca riješenja koja neko drugi u BiH neće.
Prema njegovim riječima, BiH može postojati u okviru stabilnog procesa decentralizacije, samo uz jasne nadležnosti koje joj pripadaju i koje Srpska priznaje, a nisu nametnute od visokog predstavnika.

Dodik je istakao da ključni akteri u zemlji da treba da razmotre pitanje odlučivanja stranaca u BiH, odnosno vidjeti da li postoji bazični konsensuz o tome da se oni eliminišu iz procesa odlučivanja o unutrašnjim stvarima.

Govoreći o radu BHRT-a, predsjednik Srpske je ocijenio da BHT nije objektivan, što bio trebao biti, radeći kao servis svih građana.

Dodik je istakao da se u Republici Srpskoj u narednoj godini očekuje nastavak radova na mnogim energetskim projektima, kao i na izgradnji mreže autoputeva.