SDU
0

'Dodik mora shvatiti da RS pripada BiH'

FENA
Povodom izjava premijera Republike Srpske Milorada Dodika vezanih za akciju hapšenja visokih dužnosnika Centra javne bezbjednosti MUP-a RS-a Bijeljina, rukovodstvo Socijaldemokratske unije (SDU) BiH saopćilo je danas u Sarajevu da su strani tužioci u BiH neosjetljivi i potpuno imuni na političke pritiske, što pokazuje jučerašnja akcija SIPA-e u Bijeljini i neprimjerena reakcija „gazde" RS-a Milorada Dodika.

SDUBiH traži od Ureda visokog predstavnika u BiH da osigura provođenje zakonitosti nadležnih državnih inistitucija na cijeloj teritoriji BiH.

Također, SDU podržava nastojanja i akcije državnog tužilaštva čiji je cilj sprječavanje izabranih dužnosnika i policijskih službenika u vršenju krivičnih djela, saopćeno je također.

"Prema svojim bahatim izjavama, Dodik se ponaša kao da je upravo on vlasnik 49 posto teritorije BiH. Mora se pomiriti sa činjenicom da RS pripada državi BiH i da to nije 'njegova ćaćevina' kojom on može da gazduje.

Svako stajanje u odbranu osumnjičenih za kriminalne radnje, na koje se u ovom slučaju odlučio premijer RS-a, predstavlja zaštitu 'vlastitih' izvršilaca krivičnih djela.

Državne insititucije i agencije za provođenje zakonitosti ne bi smjele biti izložene političkim pritiscima i ograničenjima entitetskih vlasti bilo koje vrste jer one svoj posao moraju izvršavati na cijelom teritoriju BiH", navedeno je u ovom saopćenju za javnost SDU-a BiH.