BiH
0

Dodik: Međunarodna zajednica se boji reakcija u RS-u na stanje oko Kosova

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik smatra da OHR treba da prekine svoju misiju kako je prvobitno najavljivano i da se odgovornost za donošenje odluka stavi na lokalne organe vlasti u BiH.

Komentirajući najnoviju ocjenu visokog predstavnika u BiH Kristijana Švarc Šilinga da OHR treba da ostane u nekom obliku u BiH kroz Bonska ovlaštenja i nakon 1. jula, Dodik je sinoć u emisiji Radio-televizije RS-a kazao da se međunarodna zajednica više boji reakcije u RS-u na stanje na Kosovu nego što želi da prizna.

  • Kakvo god bude rješenje Kosova, u RS-u niko neće dići oružanu revoluciju, neće biti nikakvog nasilja, ali niko ne može da zabrani osjećaje ljudi, naveo je entitetski premijer.

Govoreći o ugovoru o prodaji državnog kapitala u Rafineriji nafte Bosanki Brod, Rafineriji ulja Modriča i banjalučkom Petrolu predstavnicima ruske kompanije "Zarubežnjeft", Dodik je kazao da Vlada do konačnog potpisivanja dokumeta o prodaji, 2.februara, mora da ispuni tri dogovorena uvjeta: da obezbijedi potvrdu o vlasništvu, da obezbijedi produženje odluke o kvalitetu goriva u Vijeću ministara i da dobije saglasnost Konkurentskog vijeća BiH za privatizaciju ovih preduzeća.

"Kad se te tri stvari obezbijede, kupac ulazi u vlasništvo", naglasio je Dodik.

Na prodaju je ponuđen državni kapital u sva tri preduzeća u iznosu od oko 64 posto za svako preduzeće, a ruska kompanija, kako je kazao Dodik, zainteresirana je i za akcije penzionog fonda i za ostale akcije.

"Kad je riječ o Rafineriji ulja, za koju je dobijeno 67 miliona eura, ostvarili smo veću cijenu od procjene. U Rafineriji u Bosanskom Brodu zbog ratne štete, zastarjele tehnologije i dugova nismo mogli dobiti više od 40 miliona. Petrol je procijenjen na 19 miliona, a dugovi su viši od 25 miliona", kazao je entitetski premijer.