Zabrinut za vlastitu sigurnost
0

Dodik: "Loše se osjećam kada dođem u Sarajevo"

SRNA
Premijer Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik je potvrdio da će Republika Srpska nastaviti da afirmiše Dejtonski sporazum "na način kako je to napisano, a ne kako neko tumači ovaj sporazum".

"Ja sam posvećen velikoj i pravednoj ideji srpskog naroda, koja se zove RS i spreman sam da budem žrtva", rekao je Dodik u emisiji "Arena", koju će beogradska televizija "Košava" emitovati večeras.

Premijer RS je istakao da mu je bezbjednost ugrožena i dodao da se veoma loše osjeća kada ide u Sarajevo, jer uvijek očekuje da se tamo nešto loše desi.

"Možda neopravdano, ali je stvorena takva atmosfera, brinem se za porodicu, dobijao sam prijeteća pisma", rekao je Dodik, poručivši da ga to, međutim, neće obeshrabriti da prestane da radi ono što je najbolje za RS.

Dodik je rekao da će Republika Srpska nastaviti da vodi politiku koja afirmiše principe Dejtonskog sporazuma, na način kako je to napisano, a ne kako neko tumači ovaj sporazum.

"Vratićemo se izvornim principima Dejtona, svidjelo se to kome ili ne. Mi imamo jasnu politiku i ona podrazumijeva da afirmišemo ono što je naše pravo dobijeno Dejtonom", rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade je naveo da RS želi to da radi "na način kako je tamo napisano, a ne kako neko tumači".

Komentarišući susret za američkim potpredsjednikom Josephom Bidenom prilikom njegove posjete BiH, Dodik je objasnio da mu je Biden rekao da podržava Dejtonski sporazum i RS, ali da je obaviješten da je RS protiv učlanjenja BiH u NATO.

"Ja sam mu rekao - dajte papir da potpišem da smo mi za NATO savez, jer smo mi već tamo. Nepotrebna je bilo kakva politika koja bi nas konfrontirala i time je stvar riješena", naveo je Dodik.