BiH
0

Dodik: Lajčak nema ovlaštenja da sankcioniše RS

FENA
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da visoki predstavnik u BiH nema nadležnost da sankcionira bilo koga zbog problema u reformi policije koja je evropsko pitanje, te naglasio da bi bilo kakva vrsta sankcija prema RS-u bila nestimulativna.

"Mislim da je to jasno i Miroslavu Lajčaku", kazao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci potvrdivši da je sa Lajčakom razgovarao o mogućim sankcijama zbog zastoja kada je u pitanju reforma policije, a uoči puta visokog predstavnika u Brisel.

"Mislim da se sve odnosi na to da će neku vrstu vrstu sankcija prema RS-u poduzeti neko. Nemam pojma kakve će one biti, ali mislim da sve što bi moglo da se desi ne može da bude stimulativno da napustimo svoju poziciju oko policije RS-a", kazao je entitetski premijer.

Ponovio je i da će RS odbiti bilo kakvo nametanje rješenja, ukoliko ga bude, po pitanju reforme policije.

Istaknuo je i da je jučer upoznao visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka sa stavom RS-a da je njegov predloženi dokument o reformi policije neprihvatljiv i da niko u RS-u neće prihvatiti nijedno rješenje koje u sebi ne sadrži jasno pozicioniranu strukturu koja se zova policija RS-a i djeluje na prostoru tog entiteta sa svim ovlaštenjima.

Precizirao je da je Lajčakov prijedlog reforme policije neprihvatljiv "ukoliko se nudi po sistemu uzmi ili ostavi", ali i dodao da se može dogovarati ukoliko će se se prihvatiti stav da ostaje policija RS-a.

Dodik je naglasio da svaki dokument koji uvažava takav stav RS-a, te ustavni poredak BiH, može da posluži kao osnova za dalje razgovore, te da je to naglasio i Lajčaku.

Poručio je da je iluzorno sazivati sastanke sa predstavnicima političkih stranaka ukoliko se ne uvažava stav da mora postojati policija RS-a.