U narednih sedam dana
83

Dodik: Lagumdžija i Bećirović će biti smijenjeni

FENA
Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija
Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija
Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodika potvrdio je večeras da će se u narednih sedam dana riješiti problem deblokade vlasti na nivou BiH, ponovivši da ostaje pri zahtjevu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića i da će „oni biti smijenjeni“.

"I SDA ima svoje razloge za smjenu Lagumdžije", dodao je Dodik večeras u intervju za RTRS i naveo da bi Lagumdžija mogao biti smijenjen već u prvom krugu, te da ga je predsjednik SDA Sulejman Tihić uvjeravao da za to može osigurati entitetsku većinu i bez HDZ-a.

Podsjetio je i da je predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao da očekuje da će imati većinu i da će ta stranka biti njen dio na državnom nivou, što znači da se traga za novim većinama na bh.nivou.

"Mislim da će se do srijede riješiti mnoga pitanja. Nastavit ćemo razgovore sa svima tražeći najbolju soluciju. Ostajemo pri svom zahjevu za smjenu Lagumdžije i podržat ćemo smjenu Bećirovića koju je pokrenuo SDS, s kojim nastavljamo saradnju na državnom nivou", dodao je on.

Dodik je potvrdio i da se jučer sastao s predsjednikom SDPBiH Zlatkom Lagumdžijom u Laktašima, te u posebnim susretima i s predsjednicima SDA Sulejmanom Tihićem i HDZ-a Draganom Čovićem.

S Lagumdžijom je, kaže, razgovorao i o zahtjevu za njegovu smjenu, te kako to izbjeći, ali, navodi Dodik, nema garancija kako će biti njegovo ponašanje u budućnosti, budući da je iz RS-a zatražena smjena jer je, kako su tvrdili, kao šef bh.diplomatije prekršio Ustav BiH, "ponizio RS“ i prekršio dogovor o formiranju Vijeća ministara.

S Čovićem, potvrdio je, ima najbolju saradnju i ona će ostati i u budućnosti, a ne želi da se miješa ko će biti većina na bošnjačkoj strani.

"Onaj ko ima kvalifikovanu većinu u skladu s procedurama, on je za nas legitiman. Pretpostavljamo da, ukoliko dođe do smjene Bećirovića i Lagumdžije i SDPBiH će otići u neku opoziciju na nivou zajedničkih institucija, ponovio je Dodik i naveo da Vijeću ministara BiH ne 'treba ni pridavati veliku pažnju, jer to nije državna vlada'“.

Predstavnički dom PSBiH bi na sjednici u utorak, između ostalog, trebalo da razmatra inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, koju su predložili poslanici Kluba SNSD-a.

U obrazloženju inicijative navodi se da postoji nekoliko razloga koji su ih opredijelili za podnošenje inicijative, a najveći se nalazi u činjenici da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izvršio povredu Ustava kao i zakone Bosne i Hercegovine kada je Stalnoj misiji BiH pri UN-u izdao instrukciju da glasa o Rezoluciji o Siriji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja je usvojena 3. augusta ove godine.