Obezbijediti parlamentarnu većinu
0

Dodik: Kukić neće dobiti podršku i to se znalo

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra da Predsjedništvo BiH ne bi trebalo više da se bavi nominovanjem kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dok se ne dobije potrebna poslanička većina u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Dodik je naglasio da se mandatar može predlagati kada se stekne propisana većina u parlamentu, ističući da kandidat Slavo Kukić ni danas neće dobiti potrebnu većinu, a da se to znalo od samog početka.

"Primarno je da se obezbijedi poštivanje dejtonske strukture, koja podrazumijeva da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i da moramo da afirmišemo ono što je predstavljanje, a u svakoj demokratskoj strukturi predstavljanje znači legitimitet i 50 plus jedan glas", rekao je Dodik Srni. 

Lider SNSD-a naglasio je da u rotacijama, koje je predvidio Dejton, mjesto predsjedavajućeg sada pripada legitimnim političkim predstavnicima Hrvata - u ovom slučaju dva HDZ-a, te dva dodatna ministarska mjesta,  dok Republici Srpskoj, kao konstruktivnom dijelu BiH pripadaju četiri ministarska mjesta.

"Mi isključivo tražimo mjesto ministra inostranih poslova, a o ostalom se možemo dogovoriti", istakao je Dodik, napominjući da ako neko želi Vijeće ministara BiH - može ga imati za 72 sata, a ako neko želi da pravi šegu, kao što to rade sarajevski političari, može da nastavi. 

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije kao komisija postigao saglasnost o potvrđivanju imenovanja Slave Kukuća za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i danas će se o tome poslanici izjašnjavati u drugom krugu.

Predstavnički dom u prvom krugu glasanja, 29. juna, nije podržao Kukića protiv čijeg je imenovanja glasalo 14 poslanika – SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i Stranke za BiH, podršku mu je dao 21 poslanik, a suzdržana je bila poslanik PDP-a.