BiH
0

Dodik kritikuje današnju akciju SIPA-e

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik kritikovao je danas akciju koju je provela Agencija za istrage i zaštitu BiH na području CJB Bijeljina, ističući da nema nijednog razloga da to radi SIPA, budući da se radi o pripadnicima MUP-a RS-a.

On je novinarima u Prijedoru kazao da je za Vladu RS-a “neprihvatljivo da SIPA ulazi u policiju RS-a i nepotrebno širi strah”, te da je današnja akcija “pokazivanje mišića” od SIPA-e.

Podsjećamo, u okviru istrage o zloupotrebama u sistemu za izdavanje ličnih karata, a po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapšene su tri osumnjičene osobe i izvršen pretres nekoliko privatnih i službenih objekata po nalozima za pretres koje je izdao Sud Bosne i Hercegovine.

Dvije osumnjičene osobe rade na rukovodećim mjestima CJB Bijeljina kao policijski službenici, dok treća uhapšena osoba nije policijski službenik. Radi se o Goranu Đelmiću, načelniku sektora uniformirane policije CJB Bijeljina, i Tomi Mačaru, pripadniku SJB Bijeljina, te Dragani Knežević koja je ranije bila uposlena u CIPS-u.

Osim toga, još dvije osumnjičene osobe - jedan policijski službenik iz MUP-a Republike Srpske u Banjoj Luci i jedan policijski službenik iz CJB Bijeljina, obojica na rukovodećim pozicijama, pozvani su u Tužilaštvo BiH na saslušanje u svojstvu osumnjičenih, ali nisu uhapšeni.

Jedan od njih je, nezvanično se saznaje, i Dragi Milošević, visoki službenik Uprave krimpolicije MUP-a RS-a.

Dodik je također rekao da smatra da nije postojao nijedan razlog da se od policije RS-a ne zatraže da ove osobe budu dostupne Tužilaštvu BiH za sve istražne radnje.

Iznio je i mišljenje da “to” nije stvar SIPA-e, već stranaca u Tužilaštvu BiH koji daju nalog.

”Strani tužioci u Tužilaštvu BiH ponašaju se kao da je ovo njihova ćaćevina, kao da su nedostupni i neodgovorni bilo kome i da mogu da se ponašaju i rade šta hoće”, rekao je Dodik, javili su mediji u RS-u.