BiH
0

Dodik: Koristit ćemo demokratske političke mehanizme protiv Lajčakove odluke

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će RS koristiti sve demokratske, političke i proceduralne mehanizme da bi ukazala na "lošu" odluku visokog predstavnika u BiH u vezi sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da ne zna kada će se održati novi razgovori pravnih eksperata Vlade RS-a i OHR-a o odlukama visokog predstavnika, ali je naglasio da političari iz RS-a nemaju namjeru da mijenjaju svoje stavove o tom pitanju.

Istaknuo je da se traži povlačenje ili bitno poboljšanje odluke od 19. oktobra te uvođenje novih odredbi koje će eleminirati bilo kakvu mogućnost preglasavanja.

"To je minimum kako bismo mogli ići dalje", kazao je Dodik i dodao da ako je suditi po ranijim potezima visoki predstavnik Miroslav Lajčak će i danas u Briselu dobiti podršku za svoje stavove.

Dodik ističe da se, međutim, mora da shvati da će RS iskoristiti sve demokratske političke mehanizme da skrene pažnja na tu "lošu odluku, na njenu neprihvatljivost i činjenicu da se RS osjeća prevarenom od međunarodne zajednice zbog te odluke".

Entitetski premijer je kazao da su već konkretni potezi povučeni u Vijeću ministara i da to slijedi i u parlamentima, ukoliko se ne želi da se razgovora s predstavnicima RS-a kao ravnopravnim partnerima već se smatra da se samo moraju izvršavati odluke.

Dodao je da neće biti nikakvih tenzija, već se se samo iskoristiti demokratski mehanizmi djelovanja.

"Kao što oni koriste pritisak i silu u političkim odnosima mi ćemo do maksimuma koristiti naše pravo na demokratski odgovor o svim pitanjima", rekao je Dodik.