BiH
0

Dodik: Kome ta Evropska unija uopće treba?

FENA
Predsjednik Vlade Republike srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da će se tražiti dodatni rok za reformu policije u BiH, ali i da, bez obzira na upozorenja međunarodne zajednice, neće odustati od poznatih stavova da u toj reformi ostane MUPRS-a i finansiranje preko entitetskih organa.

Entitetski premijer je naglasio kako mu je jasna poruka međunarodnih predstavnika da neće biti potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU ukoliko se ne okonča reforma policije, te da je svjestan te situacije i toga da će vjerovatno doći do negativnih ocjena, ali da RS neće odustati od svojih stavova.

To su, naveo je, da u novoj organizaciji policije, kao organizacijska jednica, policija RS-a bude dio reformiranih struktura policije BiH, kao i da finansiranje mora ići preko institucija RS-a, iako se prihvata okvirno budžetiranje za policiju na nivou BiH.

"To su dva zahtjeva od kojih nećemo odustati zato što se pokušava ubrzanjem procesa evropskih itegracija izvršiti takva reforma policije koja sigurno nije održiva u BiH i iza koje mi nećemo stajati", kazao je on.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci podsjetio da predstavnici iz RS-a nisu željeli da učestvuju aktivno u radu Upravnog odbora Direkcije za reformu, te da je izvještaj tog tijela "doživio fijasko" na sjednici Vijeća ministara BiH, što znači, kako smatra, da ta direkcija i nema podršku Vijeća ministara.

Kazao je i kako su svi najvažniji domaći i međunarodni predstavnici upoznati sa stavom RS-a da njeni predstavnici ne žele učestvovati u sadašnjem radu Direkcije i "biti pokriće" za ono što nije definirano Sporazumom o refomi policije.

"Ne možemo da odustanemo od naših stavova jer to odražava interes velikog broja građana i organa RS-a i ako nema dijaloga dijaloga u EU o pitanjima i mogućnostima i varijacijama, pitanje je kome ta EU uopće treba", zaključio je Milorad Dodik.