BiH
210

Dodik: Kad raspišemo referendum odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS-a odlazi mačku o rep

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik na sjednici Narodne skupštine RS-a žestoko je kritikovao ulogu visokog predstavnika u BiH nazivajući ga "mrtvacem". On je kazao da odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS-a "odlazi mačku o rep kada narod izađe na referendum".

U toku je zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske na kojem će zastupnici raspravljati o Prijedlogu odluke o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, kao i imenovanju Komisije za njegovo sprovođenje.

Dodik je u obraćanju zastupnicima okrivio člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za sve probleme koji su nastali u vezi s Danom RS-a. On je kazao kako je ovo važna poruka jer je RS prihvatio Dejtonski mirovni sporazum, ali da su svi napori nakon potpisivanja bili usmjereni na njegovu razgradnju.

Predsjednik manjeg bh. entiteta posebno je kritikovao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH ističući da je njegovu ulogu preuzeo Ustavni sud BiH koji donosi kvaziodluke koje zadiru u konstitutivnost naroda. Rekao je i da je mnogo odluka Ustavni sud BiH donio glasovima bošnjačkih i međunarodnih sudija.

"To se činilo kao dobar način da se ušuti institucionalna snaga RS-a. Odluka o ukidanju dana RS-a prešila je svaku mjeru", rekao je Dodik.

Prokomentarisao je i poruku potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića koji je kazao kako Dodik odluku o referendumu može "okačiti mačku o rep".

"I ja bih njemu da poručim da odluka Ustavnog suda BiH odlazi mačku o rep kada narod izađe na referendum", kazao je Dodik.

Dodao je kako je ovo pitanje budućih kreacija te da Bošnjaci u političkom smislu imaju pravo da budu ljuti jer im se ne ostvaraju ciljevi, ali da moraju biti svjesni da je u BiH potreban konsenzus.

Dodik je rekao da Bosnom i Hercegovinom upravlja međunarodna zajednica i da je visoki predstavnik degradirao Dejtonski mirovni sporazum. Kako kaže, RS nikada ne smije odustati od toga da pred međunarodnim sudovima pokrene pitanje uloge visokog predstavnika.

"Nismo protiv BiH kako je napisano u Dejtonu. Faktori u BiH su dva entiteta, a ne organi BiH. Danas vidimo praksu da se institucije BiH pokušavaju nametnuti kao nadređene", kazao je Dodik.

On je rekao da je RS davno odbacio oružje i da će se u budućnosti boriti političkim sredstvima za svoja prava.

"Mnogi će osporavati referendum i govoriti kako ne znači ništa, ali zašto se bore protiv njega ako je on ništa", kazao je Dodik.

Zastupnicima je rekao da su mnogi predstavnici međunarodne zajednice složni da BiH nije bila potrebna apelacija Bakira Izetbegovića, a visokog predstavnika nazvao je "mrtvacem" kojeg će međunarodna zajednica aktivirati po potrebi.

Dodik je kazao i da je RS uspio privući pažnju Njemačke odbijanjem SSP-a te da će manji bh. entitet nakon obećane pomoći Njemačke dati saglasnost na adaptaciju SSP-a.