Ljiljana Zelen-Karadžić
0

'Dodik je ispunio sva obećanja'

SRNA
Foto:Daylife
Foto:Daylife
Porodica bivšeg predsjednik RS Radovana Karadžića polako se vraća normalnom životu, potvrdila je njegova supruga Ljiljana Zelen-Karadžić, ističući da i danas strahuje od pretresa, iako je od posljednje kontrole prošlo 13 mjeseci.

"Mi smo i za vrijeme Radovanovog skrivanja glumili da živimo normalno. Ipak, sada je mnogo lakše, jer su besmislena uznemiravanja i česti pretresi stranih komandosa prestali", rekla je Ljiljana Zelen-Karadžić za "Večernje novosti".

Ona je ispričala da je porodica bivšeg predsjednika RS kontrolisana 2. decembra 2008, što je obrazloženo potragom za Ratkom Mladićem, iako je jula iste godine Karadžić uhapšen.

"Zato još ne mogu da verujem da su pretresi konačno prestali", kaže je Ljiljana Zelen-Karadžić.

Ona je dodala da se sa suprugom telefonom čuje svakog dana, te da ga sada i posjećuju u Hagu, nakon što im je prije godinu i po dana tadašnji visoki predstavnik Miroslav Lajčak vratio pasoše, a holandska ambasada izdala vize za putovanja.

Na pitanje da li je premijer Republike Srpske Milorad Dodik ispunio obećanje da će učiniti sve da im se uskraćena prava vrate, ona je rekla da je većina stvari urađena, da su neke još u proceduri, ali da su to privatne stvari o kojima ne želi da priča.

"Novosti" saznaju da je Dodik omogućio vraćanje na posao ćerke bivšeg predsjednika RS Sonje Karadžić-Jovičević u Dom zdravlja na Palama, gdje živi čitava porodica. Sonjin suprug je ostao na starom radnom mestu u Naftnoj industriji RS. Osim ljekarskog posla, Sonja je angažovana i u timu za odbranu svog oca.

Porodica Radovana Karadžića je za vrijeme njegovog skrivanja bila na spisku pomagača haških optuženika, pa im je zabranjeno putovanje u EU i SAD. Zabranjeno im je da imaju bankovne račune u zemlji i inostranstvu. Potom im je stavljena zabrana rada u javnim preduzećima. Na kraju su im oduzeti lični dokumenti, a uskraćeno im je da upravljaju svojom imovinom.

Većina ovih sankcija je skinuta, osim zabrane putovanja u SAD. Svi Karadžići nalaze se na listi nepoželjnih osoba Ministarstva finansija SAD sa Balkana, koja je ažurirana 23. decembra prošle godine.