Fra Petar Jeleč
0

"Dodik je Čovićev politički uzor"

Sarajevo-x.com
Foto: Tportal.hr
Foto: Tportal.hr
Fra Petar Jeleč, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, teolog i historičar, u svom je intervjuu za Tportal.hr rekao da je hrvatski narod u Bosni žrtvovan ideji hrvatske nacije, da je raseljen, izdan i prevaren, i to prije svega nemoralnim postupcima tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, Gojka Šuška i njihove desne ruke u Hercegovini, Mate Bobana.

"Kao što je 90-ih godina prošlog stoljeća Mate Boban po Šuškovim i Tuđmanovim instrukcijama dobro sarađivao s Radovanom Karadžićem u izdaji i seljenju bosanskih Hrvata, tako danas predsjednik HDZ-a Dragan Čović odlično sarađuje sa Miloradom Dodikom, hvali njegovu od Hrvata i Bošnjaka očišćenu tzv. Republiku Srpsku i govori da sa Srbima nema nikakvih otvorenih pitanja. Inače, kod većine hrvatskih političara od 90-ih naovamo postoji kontinuitet fascinacije srpskom politikom", rekao je fra Petar.

Jeleč je dodao da hrvatska politika u BiH tokom dvadeset godina nije ponudila gotovo ništa drugo nego sluđivanje vlastitog naroda.

"Sve bitne vrijednosti jednog naroda, od domovine, etičnosti do vjere, ispraznila je od njihovog pravog sadržaja i značenja", rekao je Jeleč.

On je u intervjuu rekao da su bosanska Posavina i bosanski Hrvati za Čovića i njegovu stranku HDZ odavno završena priča i da njega zanima samo treći entitet u Hercegovini koji misli dobiti šurovanjem s Dodikom u kojem bi vladao kao neprikosnoveni vođa, poput njegovog političkog uzora i istomišljenika u Republici Srpskoj. Tu je i neprihvatanje BiH kao vlastite domovine, što Jeleč smatra velikom tragedijom za hrvatski narod koji živi u nekoj vrsti duhovne šizofrenije i iskorjenjenosti iz vlastitog kulturno - historijskog habitusa.

Fra Petar Jeleč se osvrnuo i na nedavne incidente u Širokom Brijegu, ističući da je to problem koji muči mnoge evropske zemlje. Jeleč je rekao da su mediji u BiH posebna priča i da su uz rijetke izuzetke neobjektivni, podvaljuju, šire netrpeljivost, dezinformiraju javnost , "svoje" smatraju herojima, a druge ocrnjuju.

On smatra da je glavni kočničar napretka ove zemlje Daytonski sporazum koji je navučen kao luđačka košulja i i kojim je nepravedno nagrađen velikosrpski agresor i njegovi zločini formiranjem tzv. Republike Srpske.

"Zatim, ovom zemljom vladaju korumpirane političke elite koje sistematski pljačkaju i obmanjuju vlastite građane. Problem je i klerikalizacija bosanskohercegovačkog društva u kojem vjerske vođe i kler gotovo ništa ne rade na približavanju i smirivanju napetosti među narodima", izjavio je Jeleč.

Kao rješenje problema u BiH, Jeleč za nužno vidi ukidanje entitetskog, daytonskog, nefunkcionalnog i nepravednog uređenja BiH i ponovo uređenje zemlje na način da se zakonski i praktično svim njenim građanima i narodima na čitavom teritoriju države ustavno i praktično garantiraju jednaka prava.