Novi početak za BiH
0

Dodik "jaranski" po leđima, SDP ništa efikasno za Mileta

Piše: Almir Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Kako sada stvari stoje, nakon što su proveli mnogo godina u svađi, a sudeći po atmosferi na konferenciji održanoj nakon subotnjeg sastanka dvaju stranaka, lideri Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik odlučili su zakopati ratne sjekire i pokušati zajedno formirati vlast u Bosni i Hercegovini.

Lagumdžija i Dodik nakon skoro dvosatnih razgovora novinarima su kazali kako su se predstavnici dviju partnerskih stranaka usaglasili o brojnim pitanjima vezanih za daljnji napredak BiH ka evroatlantskim integracijama, pitanjima sigurnosti, provedbe presude u slučaju Sejdić-Finci, Brčko Distrikrta, ali i da su se usaglasili kako je bitno što prije podvuči koji su to glavni problemi oko kojih se do sada nije moglo naći rješenje.

Razgovarali su i o neraspoređenim sredstvima, odobrenim za projekte poput onih iz oblasti elektroenergetskog sektora.

"To su značajna sredstva, a njihova neiskorištenost je rezultat tromosti aktualnih vlasti. Moguće je učiniti mnogo toga, poput realizacije projekta suradnje dviju elektroprivreda, koje traže partnere izvana, a zajedno mogu mnogo funkcionalnije raditi. Nema razloga da nam neko izvana pravi hidrocentralu koju možemo napraviti mi zajedno", kazao je Lagumdžija.

Skori dogovor za vojnu imovinu

Lagumdžija je dodao kako je bilo govora o vojnoj imovini, formiranju vrhovnog suda BiH, ustavnim promjenama i drugim otvorenim pitanjima. O konačnim rješenjima spornih pitanja nije bilo mnogo govora, a Lagumdžija je kazao kako će o pitanju vojne imovine rješenje pripremiti članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović iz SNSD-a i Željko Komšić iz SDP-a

Dodik je kazao kako je sva priča oko konstituisanja vlasti u.Republici Srpskoj završena, te da on očekuje da se sve oko čega se danas razgovaralo na sastanki SDP-SNSD, stranaka koje su osvojile najveći broj glasova na prošlim izborima, krene sa realizacijom nakon što se iskristališe koje će stranke činiti blok iz FBiH. Lagumdžija je kazao da se nada kako će i to biti definirano, i da će taj blok činiti ona stranka sa kojom se SDP u narednih 15-ak dana usaglasi.

"Vjerujem da će na sjednici zakazanoj za 22. decembar biti donesene sve potrebne odluke i formirati se skupštinska tijela kako bi Predsjedništvo moglo pokrenuti izbor mandatara Vijeća ministara. Ta procedura je takva da i kada bi se sve odmah dogovorili, ne bi bila završena za manje od dva mjeseca", kazao je Lagumdžija. Dodao je kako je na sastanku koji je predstavljao "razgovor koji bi mogao brzo preći u ozbiljne pregovore oko konačnih dogovora" usaglašeno kako je za početak mnogo bitnije identificirati probleme oko kojih se mogu lakše dogovoriti, i one oko kojih će trebati više usaglašavanja.

O imenima imenovanih "u hodu"

"Znam da vas najviše interesuju imena i to kako će vlast biti podijeljena. Odlučili smo da ovaj put prvo definišemo prioritete za napredak, vidimo o čemu se slažemo, a o čemu ne, pa kad proces krene onda se u hodu dogovoriti i oko imena koja u tom slučaju neće ni biti toliko bitna. Ranije vlasti su se dogovarale prvo oko imena, i onda se ne mogu dogovoriti ni oko čega drugog. Dosta vremena je izgubljeno na crtanje karata, na priče o secesiji ili ukidanju entiteta", kazao je Lagumdžija, a Dodik ublažio optimizam lidera SDP-a izjavivši da na današnjem sastanku nije bilo govora o tome, ali ne i da ga neće biti. Najviše nesuglasica očekuje se oko pravosuđa, ali Dodik i Lagumdžija vjeruju da će moći i oko toga da se dogovore.

"Pravosuđe ne valja ako je pod kontrolom stranaca i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta koji funkcioniše tako kako funkcioniše. Sud i Tužilaštvo BiH da, ali da se bave organizovanim kriminalom, sprečavanjem trgovine drogom, borbe protiv terorizma, a ne političkim progonima kao što je u slučajevima protiv Ivanića ili Čovića koje su gubili", kazao je Dodik.

Na novinarski upit kako je razgovarati sa čovjekom koji je člana druge stranke nazivao hrvatskim političkim nedonošćetom, te kako je drugoj strani razgovarati sa Lagumdžijom koji je nedavno kazao kako "protiv Dodika nema ništa efikasno", lideri stranaka odgovorili su šalama. Prethodno je Dodik koji je odmah odgovarao na pitanja, za razliku od Lagumdžije koji je čekao da se skupi pitanja pa da odgovara prokomentirao.

Pomirenje zavađenih lidera

"Ja ću odmah odgovarati, Lagumdžija je profesor on bolje pamti", te ga "jaranski raspalio" po leđima da je odjeknulo salom za press konferencije i izazvalo smijeh prisutnih.

"Vidjeli ste kada me udario da nisam pao. Jednostavno, vidjeli smo da jedan protiv drugog nemamo ništa efikasno, pa smo odlučili da snagu i inteligenciju ujedinimo i probamo zajedno naći rješenja, jer time da jedan drugog plašimo ukidanjem entiteta ili secesijom ne možemo daleko", prokomentirao je Lagumdžija, te tako najavio pomirenje donedavno zavađenih stranačkih lidera koji su jedan drugog nerijetko nazivali pogrdnim imenima i isključivali bilo kakav vid saradnje.

Novinari nisu mogli neprimijetiti da je Dodik na sastanak došao u uflekanom džemperu.