BiH
0

Dodik-Ivanić: Neke snage iz Sarajeva žele da sruše dogovor o reformi policije

FENA
Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je dogovor o reformi policije u BiH završen i da ne želi da se to pitanje više otvara, a oni koji to hoće morat će snositi odgovornost za sve što je vezano oko uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Završili smo politički razgovor o reformi policije i nemam namjeru da prihvatim da se ponovo razgovara o političkim osnovama reforme policije", naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Podsjetio je da je ostalo da se za nivo organa BiH naprave određena rješenja vezano za tu reformu koju onda treba usvojiti i protiv je bilo kakvog proširenja tog dogovora.

Lider PDP-a Mladen Ivanić također ne očekuje da se na sutrašnjem sastanku u Širokom Brijegu dođe do određenih konkretnih rješenja oko ustavnih promjena, već smatra da će se ponovo otvoriti pitanje reforme policije.

"Mislim da se sutrašnji sastanak neće toliko baviti Ustavom, već da će biti okrenut stvaranju uvjeta da se krajem februara donese odluka o sudbini OHR-a. Postoje snage u BiH koje hoće da zakompliciraju situaciju kako bi OHR ostao", rekao je Ivanić novinarima navodeći da se te snage najviše koncentrišu na reformu policije i bježe od dogovora koji je postignut u Mostaru.

Tu misli, kako je naveo, na stranke sa sjedištem u Sarajavu koje "žele da OHR ostane, da se ne postigne dogovor i da mi ne potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i da se problem razvuče".

Lider SNSD-a Dodik je još rekao da na sutrašnjem sastanku u Širokom Brijegu očekuje da će se razgovarati o pitanjima kako treba voditi ustavne promjene i da zbog toga i ide na sastank sa drugim liderima stranaka u BiH.