BiH
0

Dodik ima pripremljen scenarij u slučaju smjene

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak uvečer da ne bi prihvatio eventualnu odluku o smjeni koju bi "pod pritiskom nekih zemalja mogao da donese visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak“.

Dodik je, gostujući na RTRS-u, naveo da "ima pripremljen scenarij u mogućnoj takvoj situaciji i da bi se u tom slučaju angažirao na osamostaljenju RS-a“.

Naveo je, između ostalog, da bi organizirao nevladinu organizaciju čiji bi bio predsjednik i poveo RS u samostalnost“.

On je rekao da Dejtonski sporazum jasno precizira postojanje RS-a i da reagiranje visokog predstavnika Miroslava Lajčaka na informaciju koja će se u ponedjeljak naći pred poslanicima Narodne skupštine RS-a nema osnova.

Naveo je i da je iznenađen jučerašnjom izjavom Ollija Rehna da će njegova noćna mora, ako je ikad bude imao, biti ona u kojoj vidi da BiH blokira funkcioniranje EU kao njena članica zato što se njene političke vođe ne mogu usaglasiti o zajedničkom stavu o određenim pitanjima.

Dodik je dodao da misli "da je evropski komesar za proširenje nasjeo sarajevskoj atmosferi i priči koju prave domaći ljudi koji rade u OHR-u, a koji redovno, još iz vremena Paddyja Ashdowna, serviraju priče uperene protiv RS-a“.

Kazao je još da RS nema ništa protiv OHR-a, ali i naglasio da je on već izgubio svoju funkciju i da treba da ode kako bi se domaćim političarima pružila prilika da promoviraju svoju politiku.

Dodik je kao neosnovane odbacio i tvdnje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da je "on novi Slobodan Milošević“, dodajući da "Mesić nema kredibilitet da bilo kome dijeli lekcije“.