Mostar
0

Dodik i Špirić posjetili gradilište Sabornog hrama Svete Trojice

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić posjetili su danas gradilište Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru gdje je Dodik izrazio zahvalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi za moralni podsticaj ljudima koji su ostali i onima koji su se vratili u Mostar.

"Na nama u Republici Srpskoj je sada da osmislimo kako da pomognemo ljudima koji su se vratili", poručio je Dodik i pozvao Srbe da se "okupe oko svojih partija kako bi na predstojećim lokalnim izborima u vlast ušli autentični predstavnici srpskog naroda".

   Dodik je izrazio zadovoljstvo intenzivnom dinamikom radova na obnovi Sabornog hrama.

   "Drago mi je da je episkop zahumsko-hercegovački Grigorije prije nekoliko godina imao dovoljno pronicljivosti i hrabrosti da pokrene ovakvu inicijativu, jer ovo mjesto najbolje svjedoči našu sabornost", rekao je predsjednik RS.

   On je najavio spremnost vlasti RS da pomogne i drugu fazu radova kako bi hram u Mostaru bio završen u predviđenim rokovima.

   Vladika Grigorije je kazao da je SPC je do sada utrošila  3,5 miliona maraka na obnovu  Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, a za nastavak radova neophodno je još 4,5 miliona maraka.

   Vladika je naglasio da su obnovu ovog hrama pomogli i Vlada Federacije BiH, Vijeće ministara i grad Mostar.
   "Pored izgradnje crkve, od istog značaja je i izgradnja života oko crkve", poručio je vladika Grigorije.

   Ministar Špirić je rekao da je sretan što lično može da posvjedoči kako ljubav pobjeđuje mržnju.

   "Mnogo mržnje je bilo potrebno kako bi se uništili ovi objekti i uvijek mi je drago biti dio projekta pobjede ljubavi nad mržnjom", rekao je Špirić.

   Saborni hram Svete Trojice u Mostaru, koji je izgrađen 1873. godine, bio je jedna od najljepših i najvećih pravoslavnih crkava na Balkanu, a porušen je do temelja 1992. godine.

   Za građevinski dio radova na izgradnji Sabornog hrama u Mostaru potrebno je devet miliona KM, dok je za cjelokupnu obnovu neophodno 15 miliona KM.

   Vlada RS  do sada je za izgradnju ovog hrama izdvojila 1,2 miliona KM.