BiH
0

Dodik: I po cijenu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, povlačenje saglasnosti na sporazum o reformi policije

FENA
Lider SNSD-a Milorad Dodik ponovio je danas u Banjoj Luci da će inicirati povlačenje saglasnosti na Sporazum o reformi policije u Narodnoj skupštini, navodeći da njegova stranka ima većinu u Narodnoj skupštini i može to učiniti.

Dodik je u izjavi novinarima ponovio da bez obzira na, eventualne, nemogućnosti da se nastavi s aktivnostima na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, RS se ne misli "odreći" policije, njene uloge i odgovornosti u RS-u.

S poznatim stavom o reformi policije, ponovio je, ići će se i na sastanak naredne sedmice u Brisel.

Kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou BiH, lider SNSD-a je kazao da što se tiče stranaka iz RS-a, već sutra bi mogao da bude završen taj proces formiranjem Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Ali ne želimo da to uradimo, jer hoćemo da se manifestira većina za izbor Vijeća ministara BiH", kazao je Dodik.

Nemogućnost postizanja dogovora o tom pitanju, ocijenio je kao "jednu igru koja podrazumijeva presing" da se formira rukovodstvo Predstavničkog doma, a da poslije toga aktuelno Vijeća ministara, koje je već u tehničkom mandatu više od godinu dana i dalje nastavi da radi.

Istaknuo je da je ta praksa nedopustiva i SNSD je ne želi da podrži, uz zahtjev da se manifestira većina koja će garantirati izbor Vijeća ministara BiH.