Utvrđuju novu mapu rada
2

Dodik i Nikolić dogovorili novu sjednicu u septembru u Banjoj Luci

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Savjet za provođenje sporazuma o specijalnim odnosima Republike Srpske i Srbije održat će krajem septembra u Banjoj Luci sjednicu na kojoj će utvrditi novu mapu rada, dogovorili su danas predsjednik RS Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić.

Predsjednik Republike Srpske je nakon današnjeg sastanka sa Nikolićem u Beogradu novinarima izjavio da je i dosadašnja mapa rada Savjeta bila veoma uspješna.

Dodik je najavio da će uskoro razgovarati predsjednici parlamenata Republike Srpske i Srbije, a do kraja avgusta bit će održani sastanci na nivou vlada radi sagledavanja otvorenih pitanja i dogovora o mapi zajedničkog rada.

Dodik je podsjetio da je saradnja u okviru sporazuma Srbije i Republike Srpske i do sada bila veoma uspješna, jer su sva ministarstva u vladama RS i Srbije potpisala protokole i sporazume o saradnji, a u proteklom periodu održane su dvije zajedničke sjednice Savjeta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim odnosima.

Predsjednik RS je rekao da je sastanak sa predsjednikom Srbije održan u dobroj atmosferi i izrazio optimizam u pogledu dalje saradnje.

"Konstatovali smo da su odnosi RS i Srbije u najboljem mogućem stanju i da nema nekih posebnih otvorenih pitanja", ocijenio je Dodik.

On je naveo da je na sastanku konstatovano da je neophodno da se kreiraju i zajednički dogovore neka politička pitanja u vezi sa političkim statusom i na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj.

"Naša zajednička politika o pitanju Kosova gotovo je identična. Mi u BiH ne želimo da vidimo priznanje Kosova kao nezavisne države i Republika Srpska, koja koristi sve procedure u tom pogledu, i ubuduće će sprečavati to priznanje. Smatramo da je međunarodna zajednica, koja je podržala nezakonito i vanustavno priznanje Kosova kao nezavisne države, ponizila i potcijenila Srbiju i srpski narod dajući takav status“, rekao je Dodik.

On je istakao da je obavijestio Nikolića o stanju u Republici Srpskoj i odnosima u BiH, te naveo da RS nastupa potpuno svjesna svoje snage i svojih proceduralnih, ustavnih i drugih ovlaštenja.

Dodik je rekao da je predsjedniku Srbije iznio zahtjev da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba više da se afirmiše na sprovođenju tog sporazuma.

Podsjećajući da je u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma predviđeno da visoki predstavnik u BiH podnosi izvještaj stranama potpisnicama, Dodik je ocijenio da je došlo vrijeme da visoki predstavnik u BiH o proteklom periodu podnese izvještaj i Srbiji i Hrvatskoj i Republici Srpskoj i svim potpisnicima, "jer je on formiran ne kao organ UN, nego kao organ koji su dogovorile strane potpisnice sporazuma".

Na pitanje da li je izgladio odnose sa Nikolićem, Dodik je rekao da je Nikolić presjednik Srbije i da on to poštuje, te da njihovi odnosi kao "predsjednika republika" imaju sasvim drugačiju dimenziju od odnosa u prošlosti koji je stvar političkog odabira.

"Mislim da će naša saradnja biti dobra i da ćemo u periodu koji stoji ispred nas učiniti značajne pomake u integraciji, u obrazovnom, kulturnom, sportskom i u svakom drugom smislu“, rekao je Dodik.

Sastanku sa predsjednikom Srbije u zgradi na Andrićevom vencu u Beogradu prisustvovala je i ministar Srpske Željka Cvijanović, šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne i šef kabineta predsjednika Srpske Draško Milinović.