BiH
0

Dodik i Lajčak danas otvaraju konferenciju o Srebrenici

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak danas će na Jahorini otvoriti konferenciju o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu. Visoki predstavnik je ranije rekao kako neće dozvoliti da pojedinci Srebrenicu koriste za politikantske ili lične ciljeve.

Kako je najavljeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću, na konferenciji će biti razmatrane teme "Srebrenica: od obnove do održivog ekonomskog razvoja", "Poslovno okruženje: ohrabrenje za investitore" i "Mogućnosti za ulaganja".

Ministrica za ekonomske odnose i koordinaciju RS-a Jasna Brkić izložit će referat "Programi javnog sektora i strategije razvoja", a među govornicima su i predstavnici općine Srebrenica, Vlade Federacije BiH, zajedničkih organa BiH, delegacije Evropske komisije u BiH, UNDP-a, Agencije za promociju stranih ulaganja u BiH te privrednih komora Švedske i Norveške.

Vlada RS-a jučer je odobrila 50.000 KM za troškove održavanja Konferencije o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu 6. novembra u hotelu "Bistrica" na Jahorini, izvijestila je FENA.

"Srebrenicu treba gledati s tri aspekta. Ovaj grad ima prošlost, sadašnjost i svoju budućnost. Osim simbola strašne prošlosti, razgovarali smo o tome kako Srebrenica može postati simbol budućnosti. Potrudit ćemo se da ovdje ljudi bolje žive i da se ostvari puna ravnopravnost i suživot. Međunarodna zajednica ulaže mnogo u obnovu i razvoj Srebrenice, a to će se očitovati i kroz ovu investicijsku konferenciju. Nadamo se da će to biti jaki podsticaj za ovaj grad, za oporavak i mjesto ljepšeg življenja", rekao je Lajčak.

Povodom sutrašnje današnje konferencije posvećene mogućnostima ulaganja u Srebrenicu sinoć je u rezidenciji "Konak" u Sarajevu upriličen prijem čiji je domaćin bio Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Obraćajući se sudionicima skupa - predstavnicima vladinog i nevladinog sektora u BiH, dužnosnicima međunarodnih organizacija, članovima diplomatskog kora, predstavnicima općine Srebrenica i brojnim zvanicama, Komšić je ukazao na neophodnost stvaranja uvjeta za održivi povratak u Srebrenicu koja je, kako je kazao, prije 12 godina postala planetarno poznata kao mjesto gdje se dogodio genocid.

"Ovo je vrijeme kada moramo pomoći Srebrenici da izađe iz tunela tame, pustih ulica, sumornih fasada prepunih ožiljaka granata i zlokobnog osjećaja smrti koji se osjeti pogledom na svaki od hiljada srebreničkih mezara“, podsjetio je Komšić.