BiH
0

Dodik i Grabar-Kitarović o mogućnostima infrastrukturne i energetske saradnje

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović konstatovali su danas na sastanku u Banjoj Luci da je neophodno unapređivati odnose u regionu te je izražena spremnost da Republika Hrvatska pomogne BiH na evropskom putu.

Nakon što je Dodik informisao hrvatsku predsjednicu o svim važnim političkim temama u RS i BiH, održan je i zajednički sastanak delegacija koje su predvodili entitetski predsjednik i predsjednica Republike Hrvatske.

Na sastanku su dominirala pitanja saradnje, posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture, saopćeno je iz kabineta predsjednika RS.

S tim u vezi zajednički je istaknuta potreba što skorije izgradnje mosta na Savi, koji povezuje Republiku Hrvatsku i Republiku Srpsku.

Izraženo je očekivanje da će problemi koji su pratili realizaciju ovog projekta biti prevaziđeni, da će najfrekventniji granični prelaz u BiH izgradnjom tog mosta biti rasterećen.

Pitanje saradnje u oblasti energetike također je bilo jedna od tema o kojoj je posebno bilo riječi, s naglaskom da energetski projekti mogu biti i jesu dobra spona u odnosima Republike Srpske i BiH s Hrvatskom.

Jedna takva poveznica biće izgradnja HE Dubrovnik 2, o kojoj je ranije potpisan i memorandum o saradnji.

"Rekonstrukcija ratom porušenih objekata i održiv povratak Hrvata, kao i položaj Hrvata u Republici Srpskoj, ali i položaj Srba koji su izbjegli iz Hrvatske u Republiku Srpsku, i problemi sa kojima se oni suočavaju, također je bila tema o kojoj je danas bilo govora. Istaknuto je da ne postoje ni političke ni administativne prepreke za povratak u Republiku Srpsku, ali da održiv povratak podrazumijeva pokretanje privrednih aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta", stoji u saopćenju.

Sastanku su prisustovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjedica Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović te ministri pravde Anton Kasipović, industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, saobraćaja i veza Neđo Trninić, izbjeglih i raseljenih lica Davor Čordaš i potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković.