BiH
0

Dodik i English razgovarali o evropskoj budućnosti BiH

FENA
Američki ambasador u našoj zemlji Charles L. English izjavio je u četvrtak tokom razgovora sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom da je njegova zemlja u potpunosti podržava Dejtonski sporazum, te da je cilj SAD-a stabilna i prosperitetna BiH, a najsigurni način za postizanje tog cilja je njen put prema NATO-u i Evropskoj uniji.

Na sastanku u Banjoj Luci Dodik je ponovio da rješenje za reformu policijskih struktura treba da bude pronađeno u skladu s Ustavom BiH. Istaknuo je i privrženost entitetske vlade Dejtonskome mirovnom sporazumu i evropskoj budućnosti BiH.

Dodik je rekao da je RS okrenuta svome ekonomskom razvoju, te upoznao ambasadora Englisha s aktivnostima koje entitetska vlada, realizirajući Razvojni program i projekt Giljotina propisa, preuzima na podizanju ukupne ekonomske i privredne moći RS-a i poboljšanju poslovnog ambijenta.

Naglašavajući da u RS-u nema budžetskog deficita, Dodik je ocijenio da će ovj bh. entitet, prvi put od svoga nastanka, u narednu godinu ući s budžetskim suficitom, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS-a.

Entitetski premijer je upoznao američkog ambasadora i s pregovorima koje Vlada vodi s američkom kompanijom General Electric o projektu rekonstrukcije i modernizacije željezničkog saobraćaja, vrijednim oko 200 miliona KM.