Stjepan Mesić
0

"Dodik i Čović se slažu zato što ih zanima samo vlast"

Sarajevo-x.com
Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Entitet Republika Srpska vodi politiku stvaranja države u državi, a to razbija Bosnu i Hercegovinu, ponovio je svoj stav bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Političar, za čijeg predsjedavanja je Hrvatska napravila velike iskorake prema Evropskoj uniji i odmakla se od ratne prošlosti, u intervjuu za "Oslobođenje" ističe da i danas prati ponešto od političkih zbivanja u našoj zemlji. Dogovor Milorada Dodika i Dragana Čovića komentariše riječima: "Za vrijeme prošlog rata, to je već sasvim jasno, radikali s jedne i druge strane međusobno su sarađivali. Naravno da se to nastavilo i da se nastavlja."

Za Čovića ističe da je političar kojeg već dugo zanima samo vlast, a da se upravo zbog istih interesa slaže sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

"Čovića ne interesiraju Hrvati u Bosni i Hercegovini. Njega zanima da on bude na čelu, pa makar entitet bio od pet tisuća ljudi", uvjeren je Mesić, koji navodi da je u današnjoj Republici Srpskoj prije početka rata bilo 48 posto Hrvata i Bošnjaka, a danas ih je osam posto.

"Kako bi jedan od tih hrvatskih vođa rekao: je, treći entitet, ali pod uvjetom da u njega uđu Posavina i srednja Bosna, onda bismo i ja i vi vidjeli da ljudi strateški razmišljaju. Ali oni to i ne pominju", izjavio je Mesić.