Od danas i zvanično
0

Dodik i Bosić zajedno djeluju

FENA
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Predsjednici SNSD-a i SDS-a Milorad Dodik i Mladen Bosić potpisali su danas ranije usaglašenu platformu o zajedničkom djelovanju tih dviju stranaka na nivou BiH, što bi trebalo da afirmira politiku RS-a, a ne da se ona kreira samo u Sarajevu”.

Ističući da je ovo samo formalan potez, Dodik je ponovio da su u tom dokumentu precizirani međusobni odnosi i stavovi o bitnim pitanjima u BiH.

Mada potenciraju da se platforma odnosi na državni nivo, lider SNSD-a je potvrdio da je ona omogućila SDS-u da dobije mjesto potpredsjednika u Narodnoj skupštini RS-a.

“Platforma je već zaživjela što se moglo da vidi prilikom izbora skupštinskog rukovodstva, u koje je izabran i predstavnik SDS-a”, rekao je Dodik dodajući da je to dogovoreno na nivou RS-a, s tim da je neophodno izmijeniti Ustav i da se uvede treći potpredsjednik.

Sada su, kaže, u fazi implementacije platforme u dijelu koji se odnosi na državni nivo, konstituiranje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pri čemu će SNSD i SDS nastupati kao “jedinstven blok”.

Uvažavamo činjenicu, dodaje da je, “formiran bošnjački blok između SDP-a i SDA, kao i hrvatski blok“, pa ne smatra da će biti “mnogo problema” o formiranju novog saziva državnog parlamenta.

Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci potvrdio da će mjesta predsjedavajućih u Predstavničkom i Domu naroda državnog parlamenta podijeliti te dvije stranke.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da će, nakon ove platforme, pozicija RS-a u Sarajevu biti “jaka i jedinstvena”, a pozvao je i ostale političke faktore da daju podrški tom dokumentu.

Bosić i dalje tvrdi da su oni najača opoziciona stranka u RS-u, bez obzira na to što idu sa SNSD-om u vlast na nivou BiH, ali da će se opoziciono ponašati u tom bh. entitetu.

I Dodik i Bosić su ponovili da eventualno formiranje trećeg entiteta ne može da obuhvati RS, a da se “partneri u Federaciji BiH” mogu dogovoriti kako riješiti položaj hrvatskog naroda.

U svemu je, tvrdi Dodik, RS neupitna i diskvalificira sve one koji dovode to u pitanje.

SDS će PDP-u ponuditi da njihov poslanik bude dio kluba SDS-a, a SNSD će ponuditi DNS-u da njihov poslanik bude dio kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, navedeno je u Aneksu 2 Platforme o usaglašenom djelovanju SNSD-a i SDS-a na nivou BiH koju su danas potpisali lideri te dvije stranke Milorad Dodik i Mladen Bosić.