SDP BiH
0

Dodik hoće da dovrši ono što su započeli Karadžić i Mladić

Sarajevo-x.com
Nakon što je Naser Orić oslobođen krivice pred Haškim sudom, najava Milorada Dodika da će RS pokrenuti tužbu protiv Holandije je dokaz da Dodik ne odustaje od ciljeva koji su Karadžić i Mladić pokušali da ostvare, stoji u saopštenju SDP-a.

U saopštenju SDP-a dalje se ističe, da nakon što Vlada RS nije ništa uradila da procesuira odgovorne za genocid koji se desio u Srebrenici, i nakon što se povratak u Srebrenicu i čitavu RS opstruira, Milorad Dodik pokazuje svoje pravo lice tako što će tužiti Holandiju zato što nije omogućila da vojska i policija RS ranije i temeljitije izvrše genocid.

SDP se zalaže da se svi zločini u BiH procesuiraju i da svi počinioci budu izvedeni pred lice pravde pred domaćim i međunarodnim sudovima. Međutim, BiH ne smije ostati ravnodušna na Dodikovo koordinirano djelovanje sa snagama iz Beograda koje prijete suverenitetu BiH tako što prave pritisak da bi natjerali Tužilaštvo BiH da radi ono što odgovara njihovim političkim ciljevima, saopćeno je.

Nadalje, Dodik nema pravo biti ljut na Haški sud jer je poznato da Vlada RS godinama opstruira svaki oblik saradnje sa Haškim tribunalom, a dokaz tome je činjenica da su Karadžić i Mladić još uvijek na slobodi. Također, pored slobode Karadžića i Mladića, prava prepreka pomirenju u BiH je činjenica da nekoliko stotina pripadnika policije RS koji su osumnjičeni za učešće u genocidu u Srebrenici i dalje slobodno rade i žive kao radnici organa koji je počinio genocid.

Konačno, SDP će se uvijek boriti za pomirenje naroda u BiH koje se jedino može postići utvrđivanjem činjenica i procesuiranjem odgovornih, a ne raspodjeljivanjem krivice ravnomjerno između naroda. Krivica se može jedino utvrđivati na individualnoj i institucionalnoj osnovi jer narodi nisu i ne mogu biti odgovorni za zločine, stoji u saopštenju SDP-a poslanom medijima.