BiH
0

Dodik Govedarici: Šta ti guslaš ovdje?

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik danas je oštro optužio poslanike SDS-a da se “osjećaju kao lopovi koji još nisu otkriveni u krađi, pa sada pričaju kako nema rezultata u reviziji privatizacije”, a nakon i ličnih i političkih optužbi prema pojedinim poslanicima te stranke oni su napustili skupštinsku salu.

Iako je vidio da poslanici SDS-a izlaze iz sale, Dodik je reagirao da mogu izaći i da sada se može izglasati Izvještaj Komisije za reviziju privatizacije u RS-u, a koji je izazvao ove brojene optužbe.

Dodik je uključivši se u skupštinsku raspravu o izvještaju Komisije za reviziju privatizacije u RS-u kazao da SDS nije procesuirao nijedan slučaj loše privatizacije tokom svog učešća u vlasti te da u takvim “nemogućim uslovima” sada djeluje aktuelna vlast.

On je i posebno napao poslanika SDS-a Kostadina Vasića uputivši mu niz optužbi o ličnom radu, a nije se zadržao samo na jednom poslaniku SDS-a, već je uputio primjedbe i prema radu i poslanika Vukote Govedarice.

"Šta ti guslaš ovdje, mi tu muziku ne volimo", rekao je, između ostalog, Dodik obrativši se Govedarici, koji je prvak u guslanju.

Nakon što je Dodik završio izlaganje, poslanici SDS-a su se vratili u Skupštinu RS-a.

Tokom današnje četvorosatne rasprave poslanici SNSD-a i SDS-a optuživali su se međusobno ko je kriv za lošu privatizaciju u RS-u, a i poslanici PDP-a, stranke iz vlasti, također, su nezadovoljni radom Komisije za reviziju privatizacije preduzeća i banaka u RS-u i traže smjenu njenog predsjednik Borislava Bijelića.

Uz brojne replike i optužbe, čuli su se i stavovi da reviziju privatizacije treba da preuzme Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u, a da predsjednik Komisije Borislav Bijelić treba da podnese ostavku.

Poslanik SDS-a Kostadin Vasić upitao je zašto predmet privatizacije nisu i privatizacije učinjene u posljednu godinu i po, kada je na vlast došao SNSD, te upitao zašto sada i Vlada ponovo kupuje preduzeća, kao što je slučaj sa “Romanijom” na Sokocu.

Komisija je za 72 predmeta iznašla osnov sumnje da je riječ o organiziranom namještanju licitacije s elementima nanošenja štete javnom interesu i proslijedila ih na procesuiranje Specijalnom tužilaštvu RS-a.