BiH
0

Dodik - Ferguson: Nakon izbora riješiti evropska pitanja

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je tokom razgovora sa mbasadorom Velike Britanije u Bosni i Herecegovini Edwardom Fergusonom izrazio spremnost da se odmah nakon izbora pristupi rješavanju tzv. evropskih pitanja, a tiču se provođenja odluke "Sejdić i Finci protiv BiH" i uspostavljanja mehanizma koordinacije.

Na sastanku u Banjoj Luci Dodik je upoznao britanskog ambasadora "da je RS po oba pitanja dala konstruktivan odgovor, i da do dogovora nije došlo zbog neriješenih odnosa u Federaciji BiH", saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Također, prenio je ambasadoru Fergusonu da je RS opredijeljena za poštovanje izvornog Daytonskog sporazuma.

Ambasador Velike Britanije u BiH danas je u odvojenom susretu razgovorao i s predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u RS i BiH, sa osvrtom na predizbornu kampanju uoči predstojećih općih izbora u BiH.

Ona je istakla da ekonomske teme ostaju prioritet u radu Vlade sa naglaskom na strateškom pristupu u stvaranju okvira za implementaciju razvojnih programa i privlačenju investicija.

U fokusu razgovora bile su i aktivnosti u vezi sa sanacijom posljedica teških poplava koje su u prethodnom periodu pogodile RS i BiH.

Cvijanović je upoznala ambasadora Velike Britanije sa djelovanjem Fonda solidarnosti za obnovu RS i setom mjera koje entitetska vlada provodi radi ublažavanja posljedica izazvanih poplavama i klizištima.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o mogućnostima za prevazilaženje zastoja u procesu evropskih integracija u BiH, saopćeno je iz entitetske vlade.