BiH
7

Dodik: Ekonomsku reformsku agendu nećemo potpisati

FENA
MIlorad Dodik (Foto: FENA)
MIlorad Dodik (Foto: FENA)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras novinarima u Sarajevu da nije ni pogledao Ekonomsku reformsku agendu za BiH, koju su usvojili Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH, dok to odbija učiniti Vlada Republike Srpske.

"To nije ni došlo do mene. Čuo sam da ima nekoliko različitih verzija, da je ovo karikatura, koja je trebalo da se danas provede kada je trebao doći komesar za proširenje Evropske unije Johanhes Hahn. Nešto na brzinu da se potpiše, a onda ne znate ni šta ste potpisali, a zatim vam dođe za deset dana, pa da se hvatate za glavu. Zato ništa nije moglo biti usaglašeno", rekao je Dodik.

Kazao je da "te karikature, koje služe nekima da se vježbaju nad nama naravno da neće potpisati“, te zaključuje da se najviše može očekivati da različiti nivoi vlasti usaglase dokumente i da ih usvoji svako na svom nivou.

"Nikakvo potpisivanje se neće desiti", kaže Dodik.

Mišljenja je da je jadna ona zemlja u kojoj sve reforme prave stranci.

"Od Evropske unije nemamo ni pomaka ni govora o tome kako nadoknaditi gubitak od milijardu KM, koji ćemo imati kroz primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Time su ugroženi budžeti na svim nivoima", potcrtao je Dodik.

Također, izrazio je nezadovoljstvo zbog, kako kaže, namjere da se bez konsultacija "poturi" rezolucija UN-a o Srebrenici.

"Svi očekuju da stavi u nezavidan položaj srpski narod i Republiku Srpsku. To nije nešto što može biti pomirenje", rekao je Dodik.