BiH
0

Dodik: Dogovor o imenima ministara nakon praznika

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će predstavnici stranaka iz Republike Srpske nakon praznika dogovoriti kandidate za ministarska mjesta u Vijeću ministara.

Dodik je podsjetio da će se mjesta dijeliti po principu dva za SNSD i jedno za SDS i da o imenima nije bilo konkretnog dogovora.

On je dodao da u obje stranke postoji značajan broj ljudi sa iskustvom u radu u zajedničkim organima i da će ih rukovodstva stranaka uvažiti.

Govoreći o broju mjesta u Vijeću ministara, Dodik je rekao da Republika Srpska inače dobija četiri ministarska mjesta, iako sva ne dobijaju Srbi, ali da je Srpska dobila ključna mjesta, odnosno Ministarstvo finansija, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo ekonomskih odnosa sa inostranstvom.

"Imajući u vidu ono što dolazi u narednoj godini, a to su evropske integracije, ta pitanja će se najviše prelamati preko ovih ministarstava, a pogotovo preko Ministarstva finansija", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci. 

Prema njegovim riječima, koncept i organizacija odbrane u BiH su završeni sa stanovišta njihove ustavne i zakonske pozicije, dok se sada otvaraju nova pitanja koja mogu direktno da utiču na Republiku Srpsku preko ova tri ministarstva.  

Lideri šest vodećih stranaka u BiH postigli su juče dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH, 14 mjeseci nakon izbora.