BiH
2

Dodik: Dejton je raspakovan nasiljem visokog predstavnika

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjoj Luci na 21. godišnjicu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da je potrebno da se stvori jedinstvo političkih snaga u tom bh. entitetu.

Dodik je pozvao političke faktore u RS na okupljanje i prevazilaženje animoziteta i mržnje.

"Ovo je odlična prilika za RS da raščisti sve nepravde iz prošlosti i u narednoj godini dana da se okupimo i definišemo politike koje će staviti na dnevni red u BiH upravo nepravde nanesene RS", poručio je Dodik.

On je rekao da je prvi korak na tom planu da se izbace strane sudije iz Ustavnog suda.

"Ako za to u BiH ne bude spremnosti, treba odbaciti bilo kakve mogućnosti odlučivanja na nivou BiH", rekao je Dodik novinarima.

On je ocijenio da je Dejtonski mirovni sporazum raspakovan nasiljem visokog predstavnika koji je nametao zakone i mijenjao karakter samog sporazuma.

Dodik je rekao da su od tog sporazuma ostale određene konture, te da je RS protiv nekog novog Dejtona, mimo nje i uključivanjem trećih sa strane.

"Moramo vratiti praksu da u BiH više ne može ništa da se desi izvan ovlaštenja BiH, bez sporazuma dva entiteta, kako piše u Dejtonu i Ustavu. Kada to uradimo približićemo se onome što je Dejton", rekao je Dodik.