BiH
188

Dodik: Davutoglu iz Banje Luke poslao neoosmanske poruke

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je premijer Turske Ahmet Davutoglu jučer, tokom govora na otvaranju banjalučke džamije Ferhadije, "poslao neoosmanske poruke“.

"Jučer smo imali priliku da vidimo da premijer turske Vlade u ostavci, nije oklijevao da pošalje neoosmanske poruke, da uputi poruke koje idu nesumnjivo u pravcu toga da nama Srbima kaže da Turska ne odustaje od miješanja u unutrašnje stvari u BiH, da smatra da je to njihovo prirodno pravo", rekao je Dodik.

To je, kaže, jasna poruka svima u RS da moraju jačati svoje institucije.

Dodik kaže da on jučer, na otvaranju obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci nije održao govor, jer je odbijen zahtjev da na ceremoniji bude postavljena i zastava RS.

Tvrdi da je zastava trebala da bude “jer se sve i odvijalo na prostoru RS-a”.

Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić su, nakon komemoracije u Spomen-području Donja Gradina, u Kozarskoj Dubici održali zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj su ponovili poruke iz Donje Gradine i osvrnuli se na međunarodne odnose RS i Srbije te istakli važnost očuvanja mira na ovim prostorima.

Za Dodika je važno i da se Srbi "drže zajedno, bez obzira na najavljene proteste opozicije 14.maja u Banjoj Luci, a prisustvo opozicionara na komemoraciji u Donjoj Gradini vidi kao znak da su i oni svjesni važnosti očuvanja srpskog identiteta.

Nikolić je rekao da, kada je riječ o najavljenim protestima opozicije u RS-u, ne želi da se miješa, ali da je neophodno očuvati jedinstvo srpskog naroda s obje strane Drine.

Poručio je i da BiH želi svako dobro, ali da isto to želi i RS-u.