BiH
0

Dodik: Da svijet razumije Jasenovac, razumio bi i prethodni rat

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas “da svijet razumije Jasenovac i zločin genocida, razumio bi i prethodni rat i ne bi tražio samo jednog krivca”.

"Svijet nikada nije prihvatio i razumio istinu o Jasenovcu, jedinom logoru kojeg su napravile marionetske ustaške vlasti van teritorije nacističke Njemačke, poznatom po svojoj monstruoznosti. Da je svijet razumio Jasenovac, razumio bi i prethodni rat i ne bi bio tako okrutan prema jednoj strani", dodao je Dodik.

”Srpski narod je 90-tih godina krenuo u borbu da se ne bi ponovo desio Jasenovac, a rezultat te borbe je RS”, rekao je Dodik u Donjoj Gradini gdje je, povodom 22. aprila, Dana proboja jasenovačkih logoraša, u kompleksu tog spomen područja služen parastost i odata pošta žrtvama ustaškog zločina u logoru Jasenovac od 1941. do 1945. godine.

Dodik je uputio i primjedbu što ni na ovogodišnjem skupu u Donjoj Gradini, kao ni prethodnih godina, nema predstavnika međunarodne zajednice, kao ni državnih organa BiH koji, kako je rekao, ignoriraju istinu o najvećoj "fabrici smrti" na prostoru ovog dijela Evrope, javili su mediji u RS-u.

"To dovoljno govori da RS mora postojati. Da nema RS-a ovo mjesto bi bilo zaboravljeno", dodao je entitetski premijer.

Prisutnim preživjelim logorašima i drugim građanima obratio se i predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović i pozvao sve organe i institucije RS-a i BiH da osiguraju uvjete za interdisciplinarna istraživanja svih aspekata logora Jasenovac i zločina koji je u njemu počinjen.

”To mora biti trajni zadatak kako bi bila otklonjena opasnost pokušaja rehabilitovanja zločinačke ustaške tvorevine i radi objektivnog sagledavanja tragedije srpskog naroda, što će doprinijeti stabilizaciji u regionu, boljim dobrosusjedskim odnosima, miru i toleranciji među narodima”, naveo je Kuzmanović ističući da "ne postoje zločinački narodi, već pojedinci, nosioci zločinačke ideologije".

Dodao je i da današnji skup u Donjoj Gradini “ne predstavlja osvetu i sijanje mržnje, već svjedočenje o ustaškom zločinu i traženje istine”.

“Tražimo istinu i zato da bi se shvatilo da je tek minuli rat po mnogo čemu bio nastavak rata od vremena tzv. nezavisne države Hrvatske", rekao je Kuzmanović.

U Donjoj Gradini na Grobnom polju "Hrastovi" održan je parastos i pomen, te pročitane pravoslavna, jevrejska i romska molitva, nakon čega su se okupljenim obratili bivši logoraši zvaničnici RS-a.

Današnjem skupu, kojim je obilježena 63. godišnjica proboja posljednje grupe logoraša iz ovog koncentracionog logora 22. aprila 1945. godine, pored predstavnika vlasti RS-a, političkih partija RS-a, građana i preživjelih logoraša prisustvovao je i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Podaci vlasti bivše SFRJ govore da je u jasenovačkom logoru smrti na svirep način ubijeno oko 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, više od 20.000 djece i 120.000 antifašista, te pripadnika drugih naroda i narodnosti.