BiH
0

Dodik: Branković je sposoban menadžer

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da RS neće i ne smije snositi posljedice lošeg finansijskog stanja u Federaciji BiH, ističući da ni ne razmišlja o mogućoj solidarnoj pomoći tom bh. entitetu, jer to nije u skladu sa zakonom i da on nema takva ovlaštenja.

„Niti mogu, niti hoću to da radim, a vjerovatno ne bi ni oni nama“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci ističući da je on premijer RS-a i može komentirati samo stanje u tom entitetu, a ne priče o finansijskim problemima u FBiH, jer „to može biti pogrešno shvaćeno".

„Meni je žao, jer smatram da je federalni premijer Nedžad Branković jedan sposoban menadžer koji je mogao da vodi Vladu, a naslijedio je određena socijalna rješenja koja se ne mogu ispuniti, jer budžet za to nema dovoljno novca“, rekao je Dodik.

On smatra da će se „ta" situacija u FBiH utišavati do lokalnih izbora, a poslije očekuje da će biti potpuna eskalacija krize do nemogućnosti finansiranja organa.

Entitetski premijer je rekao i da se situacija u FBiH ne može riješavati na uštrb prihoda RS-a i nekom drugom preraspodjelom prihoda iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.