BiH
0

Dodik: Bosna i Hercegovina zajednička država dok postoji Republika Srpska

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da Vlada na čijem je čelu i stranka koju vodi prihavataju BiH kao zajedničku državu sve dok ne dolazi u pitanje RS i dok se ne osporava njeno postojanje.

"Pozivamo sve da gradimo BiH na način na koji je to moguće i realno", kazao je Dodik dodajući da je sinoć dva i po sata razgovarao s evropskim komesarom za proširenje Ollijem Rehnom, koji mu je prenio jasan stav da se poštuje ustavnopravni poredak BiH, da je RS sastavni dio BiH i da je BiH dobro došla u Evropsku uniju.

Na pitanje da li je sinoćnja izjava člana Predsjedništva BiH Harisa Sijaldžića kako je njegov politički cilj ukidanje RS-a, antidejtonska, Dodik je u izjavi novinarima kazao da sigurno jeste, ali da on nije zadužen da to upozorava i da drugi to moraju da kažu.

Ističući da je Silajdžićeve stavove veoma lako komentirati, ocijenio je, međutim, da vraćanje teških političkih tema može samo usložniti političku situaciju u BiH i da svi trebaju da se suzdrže od takvih tema koje mogu dovesti do nesporazuma.

On je ukazao da se mora poštovati ustavnopravni poredak i da se tek onda može da uđe u proces dogovaranja o svim važnim pitanjima.

Istakao je i da RS zavisi od ljudi koji žive u njoj, ne samo Srba već svih naroda i da će cilj Vlade biti da se izgradi toleratna i zajednička sredina u RS-u.