Politika
0

Dodik: BiH je "nenormalna država"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je danas tvrdnju kako je BiH "nenormalna država".

"Ne želimo priču koju nam stalno plasiraju o nekoj 'normalnoj BiH', koja je za neke normalna, a za nas nije. Ne želimo ovdje snažno prisustvo Turske, jer ona je navijački raspoložena i podržava Bošnjake, a ne nas, jer nas ne žele da prihvate niti nas vide kao partnere", ustvrdio je Dodik.

U obraćanju okupljenima u selu Babići, u općina Šipovo, gdje je otvorio lokalni put, on je iznio i tvrdnju da je RS sada stabilna te da nakon 2005. godine "vratila svoju poziciju u BiH tako da više nije samoposluga iz koje su sve uzimali oni iz Sarajeva i nosili tamo, a njoj nisu ostavljali ništa".

Za njega je, kaže, RS najvažniji faktor u BiH, koja "ne može bez RS", a uvjeren da "taj entitet može bez BiH".

Istovremeno, govorio je i tome kako je prioritet RS život u miru.

"Mi nismo političari koji će izazvati nestabilnosti, već želimo da nas ostave na miru da razvijamo RS onako kako mislimo da treba, da bude usmjerena ka boljem životu i da ovdje žive svi koji uvažavaju RS, bez obzira na nacionalnu pripadnost", naveo je entitetski predsjednik.

Iznio je i stav kako narod u RS "mora uvijek da bira samo jednu političku partiju, bez obzira koja to bila, jer samo ona može snositi politiku odgovornosti za ovaj narod".

Ta stranka, po njegovoj tvrdnji, mora se znati "suprostaviti" Sarajevu.

"Svi budući izbori treba da budu usmjereni na one za koje narod misli da mogu da se suprotstave politici Sarajeva, koja želi da ukine samostalnost i autonomiju RS", tvrdi Dodik.