BiH
0

Dodik: BiH dugoročno nije održiva

FENA
Bosna i Hercegovina dugoročno nije održiva i stoga je referendum o samostalnosti Republike srpske neizbježan, izjavio je u nedjelju za srpsku novinsku agenciju FoNet premijer RS-a Milorad Dodik.

Dodik je u tom razgovoru, koji su prenijeli i ostali beogradski elektronski mediji, naglasio "da je osnovni uvjet da RS ostane u BiH davanje jamstava da u njoj neće prevladavati majorizacija i radikalni islam".

Dodik je rekao da "oni u RS-u ovom trenutku pokazuju volju da ostanu u BiH", ali i naglasio da će eventualna nezavisnost Kosova "osnažiti razmišljanja Srba da i oni imaju isto pravo". Dodik je naglasio da bi 99 posto tamošnjih Srba glasalo za izlazak RS-a iz BiH. "To je realnost", dodao je.

Dodik je rekao da on osobno čak i "ne vidi" potrebu da RS u budućnosti bude samostalna, ali smatra da bi mogla imati neki veći stupanj autonomije.

Premijer RS je naglasio da u Banjoj Luci pažljivo prate pregovore o Kosovu i izvlače ono što im može biti od koristi. Rekao je također da se referendum o statusu RS-a ne može održati dok se ne riješi pitanje Kosova. Kada taj problem bude završen, onda se može "graditi priča" o referendumu, objasnio je.

Dodik je na kraju rekao da je "priča o pripajanju RS-a Srbiji ranije upropaštena" i da je sada neophodno letigimizirati međusobnu saradnju Beograda i Banja Luke, a ne ponovo "realizirati neke propale projekte - Srbija do Karlovca ili ko zna čega".