Nakon sastanka šestorke
94

Dodik: BiH bi do kraja godine mogla aplicirati za članstvo u EU

SRNA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom "šestorke“ u Sarajevu, a posebno činjenicom da bi BiH mogla do kraja godine aplicirati za članstvo u EU, ako do aprila riješi pitanje provođenje odluke "Sejdić – Finci".

"Svjesni smo rokova i znamo put kojim se namjeravamo kretati", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka "šestorke“.

Što se tiče vojne imovine, istakao je on, sveobuhvatan dogovor o tom pitanju postignut je 9. marta prošle godine na sastanku u Banjoj Luci, a danas je bilo riječi o provođenju tog sporazuma.

"Dogovorili smo da Vijeće ministara BiH, na principima tog banjalučkog dogovora, formira radnu grupu koju će činiti trojica ministara, čiji će zadatak biti da sačine akcioni plan za provođenje dogovora o vojnoj imovini. Važno je da na ovom polju dođe do sporazuma između entiteta“, naglasio je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska prihvata da perspektivna vojna imovina bude knjižena na Ministarstvo odbrane BiH, koje će je nakon prestanka korištenja vratiti tom entitetu.

Prema Dodikovim riječima, sva ostala imovina, kao što je ranije rečeno, treba da bude raspodijeljena na entitete, kantone i općine.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, koji će biti domaćin sljedećeg sastanka, rekao je da su lideri stranaka "šestorke" dogovorili da ne otkrivaju previše datalja javnosti u vezi sa današnjim sastankom.

On je, ipak, izrazio nadu da se nakon današnjeg sastanka pokazala mnogo konkretnija volja za konačno rješavanje pitanja provođenja odluke "Sejdić – Finci" i statusa imovine u BiH.

Sastanku lidera šest političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Prvom dijelu sastanka prisustvovali su i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Daviddi.