BiH
0

Dodik: Bez aranžmana s MMF-om upitno finansiranje na svim nivoima

FENA
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je ponovio tvrdnje da RS "već duže vrijeme ima velike štete jer se nalazi u BiH", te u tom smislu posmatra i činjenicu da Živko Budimir nije potpisao zakon o umirovljenju branitelja u Federaciji BiH, zbog čega je upitna njegova primjena a time moguće i tranša kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"RS ima praktične i dokazive materijalne gubitke zbog BiH, pa i na ovaj način. Dugo vremena smo čekali da donesu zakon, a sada nema ko da ga potpiše. I RS nema više ni pravo da sklanja pažnju s tog pitanja", kazao je Dodik u srijedu novinarima u Bosanskoj Gradišci.

Aranžman s MMF-om je, kaže, dio ukupnog projekta stabilizacije javnih finansija i ukoliko se to ne desi, doći će u problem teškog funkcioniranja institucija ne samo u RS-u.

Ostaje da se vidi, kazao je, na koji način će RS reagirati, ali očekuje da se to pitanje riješi.

Protiv je mogućeg uključivanja Ureda visokog predstavnika (OHR), jer, tvrdi, OHR je sve što je radio u Federaciji BiH “zabrljao” i napravio neodrživom situaciju u čitavoj BiH.

Dodik je ponovo ustvrdio da BiH “sve više pokazuje svoju nesposobnost da egzistira” te da ni uticaj međunarodnog faktora nije ništa doprinio.

"Očigledno da je miješanje OHR-a i međunarodnih faktora u formiranje vlasti napravio u FBiH jednu od najtežih kriza nakon Dejtona i pokazalo kolaps BiH na svakom planu", naveo je entitetski predsjednik.

Po informacijama bh.medija, zakoni koji su došli na potpis kod predsjednika Federacije BiH su na čekanju, jer bez Budimirovog potpisa ne mogu biti objavljeni u “Službenom glasniku”.

Jedan od njih je i Zakon o povoljnijem umirovljenju branitelja, čime je ugrožena njegova primjena, a po tvrdnjama pravnih eksperata, i tranša kredita od MMF-a.