BiH
0

Dodik: Ako ne bude budžeta, nema ni Vijeća ministara

SRNA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sve što su lideri šest vodećih stranaka u BiH dogovorili juče u Sarajevu predstavlja cijeli paket obaveza i da, ukoliko se nešto od dogovorenog ne realizuje, od tog paketa nema ništa.

"Ako se ne realizuje budžet onda nema ni Vijeća ministara i to je jasno. Mi smo izgubili mnogo vremena, a u prošlosti smo mogli da nešto i riješimo. Međutim, sve se uvijek vezivalo za izbor Vijeća ministara", rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

Dodik smatra da je ponašanje lidera SDA Sulejmana Tihića, koji je rekao da su za sutra planirane sjednice oba doma parlamenta BiH kako bi bio usvojen budžet za 2011. godinu, adekvatno, jer je shvatio o čemu je riječ.

Za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je izjavio da nema vremena da budžet zajedničkih institucija BiH za 2011. bude usvojen do kraja godine, Dodik je naveo da je očigledno da Komšić ne poznaje problematiku.

"Bez obzira na opstrukcije, to pitanje bi trebalo sutra biti završeno. Ukoliko se i ne desi, nastaviće se finansiranje i neće biti zastoja. Bošnjacu su uporno nastojali da naprave problematičnu situaciju da bi prizvali novi međunarodni intervecionizam - na budžetu ili nekom drugom pitanju, ali se juče pokazalo da su shvatili da od toga nema ništa", istakao je Dodik.

Predsjednik RS-a je rekao da Komšić, ako je povrijeđen jučerašnjim dogovorom, to objasni svojim ljudima.

"Meni njegova objašnjenja nisu potrebna", poručio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić danas su, govoreći o budžetu zajedničkih institucija BiH za 2011. godinu,  davali kontradiktorne izjave. 

Komšić je rekao da nema vremena da budžet zajedničkih institucija BiH za 2011. bude usvojen do kraja godine, dok je Tihić rekao da je planirano da sutra budu održane sjednice oba doma parlamenta BiH kako bi bio usvojen budžet za 2011. godinu.

Lideri šest vodećih stranaka u BiH postigli su juče dogovor o formiranju Vijeća ministara, o budžetu i politički dogovor o usaglašavanju tekstova zakona o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći.