BiH
0

Dodik: 700 miliona KM za privredu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će 700 miliona KM iz Razvojnog programa RS-a biti upućeno u oblast privrede za novo produktivno zapošljavanje, u čemu na značajan način može da učestvuje i tekstilna industrija korištenjem veoma povoljnih kredita.

O problemima u tekstilnoj industriji Dodik je danas u Banjoj Luci razgovarao s predsjednicom Saveza sindikata RS-a Rankom Mišić, te predsjednikom Sindikata tekstila Dankom Ružičićem i s više direktora preduzeća tekstilne industrije, uz konstataciju da se i pored niza teškoća primjećuju i određeni pomaci.

Bilo je riječi i o stimulativnim mjerama koje bi uslijedile putem Razvojnog programa RS-a da bi se pomoglo tekstilnoj industriji koja zapošljava najveći broj radnica.

Dodik je upoznao predstavnike sindikata i Privredne komore RS-a, koji su također prisustvovali sastanku, da je neophodno da kod Vlade apliciraju određenim projektima, a razgovarano je i o mjerama za podsticaj izvoza u tekstilnoj industriji.

Dogovoreno je i da se po hitnom postupku u skupštinsku proceduru upute izmjene zakona vezano za korištenje bolovanja i poslodavac bi umjesto 120 plaćao svega 30 dana bolovanja, a ostatak bi išao na teret nadležnom fondu.

Kada je u pitanju porodiljsko odsustvo dogovoreno je i da se razmotri i ova oblast da bi poslodavci bili oslobođeni u određenoj mjeri i tih obaveza, rekao je Dodik na pres-konferenciji i najavio da će uslijediti izmjene i vezi s plaćanjem poreza u preduzećima koja služe topli obrok.

Vlada RS-a, sindikati i poslodavci će zajedno, kako je naveo, ući u reviziju korištenja prinadležnosti o pitanju nezaposlenosti da bi se spriječile zloupotrebe.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić istakla je da je na ovom sastanku razgovarano o mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta, a što je naznačeno u Ekonomskoj politici RS-a za 2008. godinu i što je i interes Sindikata.

Ona smatra da upravo u tekstilnoj industriji ima mogućnosti za to, uz određene podsticaje na kojima treba raditi.