BiH
0

Dodik: 2011. je bila puna izazova na političkom planu

FENA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik RS-a Milorad Dodik ocijenio je da je ova godina bila puna izazova na političkom i ekonomskom planu.

“I pored brojnih iskušenja uspjeli smo da dodatno ojačamo poziciju RS-a i sačuvamo status i ovlašćenja koja nam pripadaju prema Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Takvu politiku nastavit ćemo i naredne godine sa željom da RS bude jaka i stabilna, a njeni građani, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, zadovoljni i zaštićeni”, naveo je Dodik u Novogodišnjoj čestitki.

Za RS je kazao da je “nezaobilazan faktor” u odlučivanju u Bosni i Herecegovini, a njen stav se “poštuje na regionalnom i širem planu”.

"Iduće godine obilježavamo i značajan jubilej - 20 godina od osnivanja RS. To je još jedan povod za radost i zadovoljstvo koje želimo da podijelimo sa svim ljudima koji poštuju RS i njene institucije. Otvoreni smo za saradnju koja će omogućiti prosperitet i sigurnu budućnost svih naroda i građana koji žive na ovim prostorima”, navodi Dodik.

Nada se da će 2012. godina donijeti dalji napredak u procesu evropskih integarcija, ali još jednom naglašava da RS želi da budemo aktivni učesnik tog procesa, a ne puki posmatrač o čijoj sudbini će odlučivati drugi.

On dodaje da je “svjetska ekonomska i finansijska kriza, zbog nezaustavljivih procesa globalizacije, uticala i na prilike u našem društvu”.

“Tu krizu nismo mi izazvali, ali smo osjetili njene negativne posljedice. Učinili smo sve da te posljedice budu što manje…”, naveo je, između ostalog Dodik, te pozvao na optimizam, “jer malodušnost i defetizam nisu dobri saradnici u bilo kom poslu”.

“Uvjeren sam da ćemo i slijedeću godinu dočekati stabilni i više uvjereni da je RS jedino i pravo mjesto za naš život”, navedeno je u Dodikovoj čestitki.