Ravno
0

Dodijeljeni certifikati sudionicima Eko-kampa

FENA
Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg, danas je u Ravnom, ispred špilje Vjetrenica, dodijelio certifikate sudionicima Drugog Eko-kampa, koji borave na području Hercegovine, za aktivno sudjelovanje u radu ovogodišnjeg kampa.

Drugi Eko-kamp se održava od 16. do 21 juna, a njegova temeljna zadaća jeste upoznavanje biološke raznolikosti, karakteristika i vrijednosti zaštićenih područja, odnosno područja koja bi u Federaciji BiH trebala biti zaštićena u narednom razdoblju, saopćeno je danas iz ureda federalnog ministra okolice i turizma.

Špilja Vjetrenica predstavlja najveće speleološko blago u Evropi po sadržaju faune a po dužini kanala, jednu od najdužih špilja u Evropi i nalazi se na listi UNESCO-a kao spomenik prirode. Ove godine Vlada Federacije BiH uvelike pomaže revitalizaciju infrastrukture špilje i za tu namjenu izdvojila je 400.000 KM.

Po svom položaju, špilja Vjetrenica stoji na putu turističkih centara: Dubrovnik, Mostar, Neum, Makarska, Sarajevo, a kao prirodni resurs, zbog neadekvatne infrastrukture, nije dovoljno iskorištena.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma koristi Drugi Eko-kamp kao priliku za ukazivanje na veliku prirodnu i turističku vrijednost špilje, te animiranje institucija lokalnih, regionalnih, i državnih organa spram ovog neprocjenjivog prirodnog blaga. Kroz ovaj projekt se želi kod mladih ljudi stvoriti pozitivan odnos prema okolišu i razvijanju osjećaja odgovornosti prema njemu, ali i potaknuti ih na aktivnosti kojima će senzibilizirati obitelj i širu zajednicu za probleme prirode i okoliša.

"Svaki pojedinac ima pravo na zdrav i čist okoliš, ali i odgovornost, osobnu i društvenu, da štiti i poboljšava stanje okoliša, za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

Organiziranjem Drugog Eko-kampa Federacije BiH 2008, Federalno ministarstvo okoliša i turizma nastavlja sustavan rad na odgajanju mladih osjetljivih na pitanja zaštite okoliša i prirode, a na dobrobit sadašnjih i budućih generacija", istaknuo ministar Herceg, u svom obraćanju sudionicima kampa prigodom dodjele certifikata.