BiH
0

Dodijeljene "Šestoaprilske nagrade"

FENA
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Sarajeva u nedjelju uvečer je u Narodnom pozorištu obilježen 6. april – Dan grada Sarajeva.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac je tom prilikom uručila Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva i priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva".

Pojedinačna Šestoaprilska nagrada pripala je prof. dr. Omeru Ibrahimagiću, a kolektivna nagrada Prvom korpusu Armije RBiH, dok su počasnim počasnim građanima Sarajeva proglašeni bivši gradonačelnik Barcelone Pasqual Maragall i Mira te Renzo Piano.

Prof. dr. Ibrahimagić ima 45 godina naučnoga i pedagoškog rada i objavljenih više od 400 naučnih i stručnih članaka te 20 knjiga. Bio je dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, sudija Ustavnog suda FBiH i autor više studija o državnosti BiH.

Prvi korpus Armije BiH dobitnik je kolektivne Šestoaprilske nagrade za veličanstvenu odbranu grada Sarajeva i BiH od agresije u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine. U odbrani je učestvovalo 80.000 vojnika, koliko je imao 1. korpus. Poginulo ih je 6.798, a 6.531 muškarac i žena su postali lakši ili teži invalidi.

U ime 1. korpusa ARBiH nagradu su primili generali Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić, Damir Hajrulahović, sin rahmetli generala Mustafe Hajrulahovića, te Behaudin Bašović, prvo šehidsko dijete.

“Ponosni smo na ovu nagradu. Ovo nije priznanje samo 1. korpusu već cijeloj Armiji BiH”, kazao je general Karavelić, dodajući da je odbranom grada Sarajeva odbranjena i BiH.

Počasni građanin Sarajeva Pasqual Maragall i Mira predstavljen je kao “šampion ljudske solidarnosti i humanist”, osvjedočeni prijatelj Sarajeva i BiH u njihovim najtežim trenucima.

“Barcelona je grad pobratim s mnogim gradovima, ali je zaljubljena u Sarajevo”, kazao je ovaj njezin bivši gradonačelnik.

U ime odsutnoga Renza Piana nagradu je primio ambasador Republike Italije u BiH Alessandro Fallavollita, koji je ovog dobitnika predstavio kao “osobu koja je oduvijek imala specijalne veze sa Sarajevom”.

“Piano je poklonio Sarajevu mali most preko Miljacke i projektovao Muzej suvremene umjetnosti – Muzej Ars Aevi, koji treba da se gradi”, kazao je talijanski ambasador.

Na početku ove svečanosti gradonačelnica Sarajeva je podsjetila na tri ključna historijska povoda iz bogate prošlosti Sarajeva, a to su - 546 godina od utemeljenja grada, 63 godine oslobođenja od fašističke okupacije u Drugome svjetskom ratu te 13 godina od oslobađanja iz opsade kojom je agresor nastojao uništiti najdragocjenije svojstvo društvenosti Sarajeva, njegovu multikulturalnost.

"Građani Sarajeva danas, mudriji za iskustvo proživljene kalvarije i uvjereni u nezamjenljivu vrijednost multikulturalnosti, na prvo mjesto u hijerarhiji životnih vrijednosti stavljaju mir, ali ne mir kao puko odsustvo rata, već mir kao ambijent u kome mogu profilirati bolju budućnost za sebe i za svoju djecu”, kazala je Borovac.