BiH
192

Dodijeljene Šestoaprilske nagrade: Hvala Gradu koji je omogućio da dječija maštanja pretvorim u stvarnost

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Gradonačelnik grada Sarajeva Ivo Komšić uručio je danas u sarajevskoj Vijećnici Šestoparilske nagrade Grada Sarajeva osobama koje su dale izuzetan doprinos gradu i bh. društvu.

Dobitnici nagrada su Hadžan Konjo, Mirsad Fazlagić, Milomir Kovačević Strašni i Udruženje "Obrazovanje gradi BiH". "Ključ Grada Sarajeva" dodijeljen je visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku. Nagradu Sarajevska pahuljica dobili su Ilma Kazazić, učenici IV razreda JU Peta gimnazija Sarajevo, te učenici Osnovne škole "Osman Nakaš" koji su sa svojom učiteljicom Sanelom Ljumanović i mentoricom Anisom Šetkić-Sendić, dobitnicama "Zahvalnica Grada Sarajeva", naučili znakovni jezik zbog druga Zejida koji je gluhonijem.

U svom obraćanju Inzko je rekao kako je u Sarajevo prvi put došao davne 1967. godine, kao i da je bio prvi ambasador Austrije u BiH, te da je od tada prisutan i vezan za ovaj grad na razne načine.

"Od 1999. do 2005. godine sam pratio dešavanja u ovom gradu iz ministarstva vanjskih poslova Austrije, odjela zaduženog za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu. A onda, od 2009., ponovo imam sarajevsku adresu. Svjedočio sam kako se ranjeni grad vraća sebi. Slike koje sam zatekao kada sam došao prvi put, spremljene su u mom sjećanju. Te slike su mi stalni motiv da posao koji mi je povjeren radim najbolje što mogu i da, kada jednog dana odem iz Sarajeva, to učinim znajući da sam doprinio da ovaj grad i zemlja i zvanično budu tamo gdje sasvim sigurno pripadaju – u Evropskoj uniji", rekao je Inzko.

Predsjednik Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovan Divjak kazao je kako je u prethodnim godinama, pored moralne podrške, 6.104 djece i mladih žrtava rata, invalidne i talentovane djece, djece romske nacionalne manjine i one u socijalnim potrebama primilo je stipendije u vrijednosti od 5,7 miliona KM. Preko 50.000 djece u školama i porodicama u BiH dobilo je materijalnu pomoć koja im je olakšala školovanje.

"Zato Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva pripada svakome od vas koji ste na bilo koji način učestvovali u ostvarivanju ideje da je obrazovanje najjače oružje kojim se može mijenjati svijet. I dalje, bit ćemo u prvim borbenim redovima za kvalitetno i potpuno obrazovanje djece i mladih kako bi postali aktivni i korisni članovi bh. društva", rekao je Divjak.

Mirsad Fazlagić dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za doprinos i značajne rezultate rada u oblasti sporta.

"Hvala Gradu koji je omogućio da dječija maštanja pretvorim u stvarnost i svim komisijama koje su uvidjele da je moja prošlost bila uspješna i donijeli odluku da vam se večeras mogu obratiti", rekao je Fazlagić.

Hadžan Konjo dobitnik je ove nagrade zbog izuzetnog doprinosa u oblasti zdravstva. Zahvalio se posebno borcima, RVI, Udruženju šehida i Zlatnim ljiljanima koji su ga nominovali za ovu nagradu.

Ceremoniju su posebno uljepšali učenici OŠ "Osman Nakaš" koji su se zahvalili na znakovnom jeziku i obećali da će biti dobri ljudi.

Svečanu sjednicu zatvorili su predstavnici BiH na Eurosongu Dalal, Fuad Backović Deen, Ana Rucner i Jala s pjesmom "Ljubav je".