BiH
0

Dodijeljene diplome polaznicima Prve škole omladinske politike u BiH

Klix.ba
U Upravi grada Sarajeva, Sali Gradskog vijeća 07.06.2003. godine održana je Svečana dodjela diploma prvoj generaciji polaznika Škole omladinske politike Omladinske Informativne Agencije (OIA).

Škola omladinske politike je besplatni polugodišnji kurs o omladinskoj politici za 29 studenata iz Sarajeva, sa 40 sati teoretske nastave, više od 150 praktičnih aktivnosti (mini-istraživanja, posjete i razgovori s vladinim institucijama, međunarodnim organizacijama, analiza dokumenata o omladinskoj politici, priprema projektnih prijedloga mini javnog zagovaranja, konferencije, studijske posjete, seminari, mala istraživanja, gostovanje u medijima, organiziranje okruglih stolova, posjete omladinskim organizacijama u drugim gradovima, seminari u Francuskoj, Njemačkoj, Banjoj Luci, Bledu, učešće na konferencijama o civilnom društvu) i više od 900 sati volonterskog rada. U samom startu za školu je apliciralo 75 studenata, ali s obzirom daje broj bio ograničen nakon intervjua sa 54 potencijalna polaznika primljena su 32 studenta sa 10 različitih fakulteta. U novembru je planiran i nastavak škole u ostalim dijelovima BiH.

Svečanoj dodjeli prisustvovalo je 29 polaznika ŠOP-a, osoblje OIA-e, a diplome su dodijelili: predsjednica Upravnog odbora Fonda otvoreno društvo BiH - Soroš fondacija – Senka Nožica, gradonačelnik grada Sarajeva - dr Muhidin Hamamdžić i izvršni direktor OIA-e - Jan Zlatan Kulenović. Diplome su dobili: Adnan Karavelić, Aida Obarčanin, Amela Peljto, Amina Pašić, Andrija Vrdoljak, Arijana Kadrić, Azra Tabaković, Dijana Šiljeg, Dragan Obradović, Đurđica Zuberović, Edina Čobo, Elma Hrustemović, Emina Karahmet, Emir Karišik, Erna Brodlić, Fatima Siručić, Jasna Hadžialić, Jovica Katić, Lejla Gabela, Mersid Ramičević, Mersiha Čuljević, Mersiha Smajić, Mirna Ljubović, Mirza Bukvić, Nermina Cocalić, Ramiz Murtić, Vanja Vuković, Zahida Horozović i Željko Baškarad. U budućnosti je planirano da najbolji od polaznika mogu otići na seminare preko OIA-e, na bazi konkursa moguć je i rad na projektima OIA-e (part time posao), rad u nekoj nevladinoj organizaciji (volonterski ili profesionalno), stažiranje u vladinim tijelima za mlade (3- 6 mjeseci), te posao asistenta na projektu ŠOP-a za II generaciju (11.2003.-4.2004.). Moguće je i sudjelovanje na specijalnoj radionici: projektni management – pisanje projekata, misija, strateško planiranje, rad nevladinih organizacija, govorništvo, prezentacija, debata. Bit će raspisan i konkurs na koji se polaznici Škole omladinske politike mogu prijaviti do oktobra 2003 za rad/volonterski servis (3 – 6 mjeseci) u nevladinim organizacijama u Zagrebu, Beogradu ili Skopju (SVI troškovi: stan, hrana, put i džeparac oko 300KM su pokriveni.).